čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V Olomouckém kraji se uctí památka obětí tragédií za 2. světové války

V dubnu a květnu nadejde čas znovu si připomenout oběti vyvražďování během 2. světové války. Jejich památku uctí v Zákřově a Javoříčku. Právě obyvatelé těchto obcí patří k obětem tehdejších represálií dopadajících především na civilní obyvatelstvo.

V sobotu 30. dubna si připomenou tragédii svých spoluobčanů v Zákřově. Na tehdejší oběti se bude vzpomínat v 15 hodin u památníku přímo v Zákřově. Devatenáct tamních obyvatel tehdy ruští kozáci ve službách nacistů mučili a později upálili v boudě u osady Kyjanice. Impulsem k masové vraždě bylo podezření, že obyvatelé Zákřova pomáhají partyzánům. Pietní akce proběhne pod záštitou senátora Martina Tesaříka a hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila. 

O den později uctí památku zavražděných mužů a vypálení vesnice v Javoříčku. Nedělní pietní vzpomínka začne v 11 hodin. Do Javoříčka vtrhlo na sklonku války komando SS a zavraždilo 38 mužů a chlapců a obec vypálilo. Jako jedna z mála budov přečkala řádění tamní škola, v níž dnes sídlí moderní expozice připomínající tyto tragické události. Součástí areálu je také naučná stezka. Někdejší podobu Javoříčka před tím, než bylo srovnáno se zemí, připomíná také haptický (hmatový) model obce. Dílo z umělého kamene vytvořili studenti Střední školy obchodu a služeb v Teplicích v Čechách. Model o rozměrech asi 2 x 1,5 metru stojí právě před budovou školy. 

V neděli 1. května se uskuteční také pochod z Konice do Javoříčka, zájemci budou mít sraz u sokolovny v Konici v 8 hodin. Akci pořádají koničtí dobrovolní hasiči. 

V Olomouckém kraji si během roku tragédii spojenou s nacistickým útlakem připomenou ještě v Nové Malíně na Šumpersku. Obec po válce poskytla azyl přeživším obyvatelům z Českého Malína na Ukrajině. Český Malín založila v 19. století skupina českých přistěhovalců. Existenci obce ukončil 13. července útok Němců, kteří čtyři stovky obyvatel upálili. Oběti tehdejšího vraždění uctí pietní shromáždění 16. července v 11 hodin u památníku v Novém Malíně. 

Na pořádání pietních akcí se podílejí obce, Iniciativa pro podporu vypálených obcí, veteránské organizace i místní dobrovolníci za podpory Olomouckého kraje.

Čtěte více:

Autoři | Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.