úterý 16. dubna 2024 Irena

Mauzoleum v Bezručových sadech se dočká první etapy oprav. Stát bude 7,5 milionu korun

Jihoslovanské mauzoleum, v kterém jsou uloženy ostatky více bež tisícovky padlých jugoslávských vojáků, se chystá na první vlnu oprav. K té dojde v roce 2016 a 2017.

Městská rada se tento týden seznámila s podrobnostmi plánu oprav a také s podmínkami dotace ministerstva obrany. V první etapě totiž právě ministerstvo obrany uvolní dotaci 4 miliony korun. Tyto peníze jsou rozděleny napůl, přičemž první 2 miliony se investují do oprav tento rok, zbytek rok příští. První opravy se budou týkat zejména schodiště a teras, nutností je také opatření proti vlhkosti.

Město do oprav hodlá vložit i vlastní zdroje. V první etapě, tedy do oprav v roce 2016 a 2017, hodlá vložit celkem 2,9 milionu korun, plus také 500 tisíc na přípravu a zabezpečení celé akce. První etapa tedy vyjde celkově na téměř 7,5 milionu korun.

„Oprava Jihoslovanského mauzolea je největší, i když zdaleka ne jedinou opravou pietních míst na území města Olomouce. Myslím si, že dobrá péče o místa posledního odpočinku zemřelých, ať už jsou to naši příbuzní či přímí předkové nebo třeba padlí vojáci jiných národností, je přirozenou povinností kulturního člověka,“ sdělil náměstek primátora Ladislav Šnevajs. „Ne každý ví, že mauzoleum je místem posledního odpočinku více než tisícovky jugoslávských vojáků, kteří zemřeli v moravských vojenských nemocnicích během 1. světové války, a že autorem sochařské výzdoby je známý olomoucký sochař Julius Pelikán. Jsem proto rád, že se po dořešení složitých majetkoprávních vztahů podařilo v posledních týdnech akci rozběhnout,“ řekl investiční náměstek Filip Žáček.

Čtěte více:

 

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.