čtvrtek 28. března 2024 Soňa

FOTO: Hasiči si dnes dopoledne nacvičovali v Moravském divadle evakuaci zaplněného hlediště

Přibližně 350 žáků základních a středních škol sledovalo v Moravském divadle Olomouc dopolední představení Noc na Karlštejně, když krátce před dvanáctou hodinou vstoupila náhle na jeviště inspicientka Marie Burianová a vyzvala diváky k rychlému opuštění sálu. Důvodem byl požár střechy divadla – naštěstí jen v rámci cvičení, jehož cílem bylo ověřit taktické postupy při zdolávání požáru a evakuaci osob z objektů s velkým počtem osob.

„Simulovali jsme zkrat na elektrickém zařízení v půdních prostorách divadla a následný požár střešní konstrukce, kvůli kterému by prostřednictvím funkčních vzduchotechnických jednotek došlo k rozšíření kouře do prostor jeviště a hlediště,“ popsal námět hasičského cvičení vedoucí provozně technického úseku divadla Rostislav Czmero.

Na jevišti divadla právě probíhalo muzikálové představení Noc na Karlštejně, které v hledišti sledovalo přibližně 350 žáků ze základních škol v Přerově, Troubkách, Tršicích, Nákle a Zábřehu či z rýmařovského gymnázia. Ti po výzvě k evakuaci opustili hlediště a přes foyer divadla se dostali z budovy na volné prostranství na Horním náměstí. Cvičení se zúčastnilo 15 profesionálních a 4 dobrovolní hasiči, kteří po příjezdu před budovu divadla na Horním náměstí ihned zahájili evakuaci figurantů a došlo i na hasební zásah pomocí výškové techniky.

„Přivítali jsme nabídku profesionálního hasičského sboru k prověření našich schopností reagovat na kritické momenty v divadelních produkcích. S ohledem na události ve světě, ale i u nás je taková prověrka krizových okamžiků více než užitečná,“ uvedl ředitel Moravského divadla Olomouc Pavel Hekela.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.