pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Senioři ušili plyšáky, které budou hasiči dávat dětem při požárech či dopravních nehodách

Představitelé Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje převzali v pátek 5. srpna 2016 v Domově pro seniory Anavita, Olomouc - Slavonín, více než dvě desítky plyšových hraček, které budou sloužit při požárech, dopravních nehodách a jiných mimořádných událostech traumatizovaným dětem.

Profesionální hasiči z požární stanice v Olomouci budou plyšové slony, panenky, kočičky a další roztomilé hračky vozit ve výjezdových autech pro případ, kdy jsou účastníky dopravní nehody či jiné krizové situace malé děti. Hračky pak alespoň na chvíli utlumí v dětech trauma prožité mimořádné události a snadněji se s nimi komunikuje.

Desítky hodin strávily klientky Domova pro seniory Anavity šitím plyšových hraček, aby je mohly slavnostně předat do rukou hasičů. Projekt Anavity a HZS Olomouckého kraje je zajímavý tím, že průměrný věk klientek, které se rozhodly v rámci charitní činnosti takto pomoci potřebným dětem, je kolem devadesáti let a některé z nich trpí dokonce lehčí formou Alzheimerovy demence.

Náměstek ředitele HZS Olomouckého kraje plk. Ing. Petr Ošlejšek, Ph.D., který hračky v pátek osobně přebíral, poznamenal: "Jde o vynikající nápad spojení světa seniorů a světa dětí. Každá hračka má svoji historii, svůj příběh, za každou lze vidět babičku, která strávila desítky hodin u šicího stroje nebo u ručního šití, aby vyrobila takovouto milou hračku. Každá klientka domova pro seniory do plyšové hračky vtiskla kousek sebe."

Hasiči si v rámci předání hraček pro klienty domova připravili krátkou přednášku z oblasti požární prevence a ochrany obyvatelstva, mohli si vyzkoušet zásahové obleky a také prohlédnout si hasičskou cisternu.

"Všem klientkám, které se na výrobě hraček podílely, velmi děkujeme za čas, který šití plyšáků věnovaly," řekla závěrem tisková mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Čtěte více:

Autoři | Tisková zpráva | Foto HZSOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.