sobota 20. dubna 2024 Marcela

Na zvýšenou hlučnost v okolí Olomouce si zvykněte, probíhá vojenské cvičení a potrvá až do poloviny září

Možná jste o tomto víkendu zaznamenali v okolí Olomouce zvýšenou hlučnost. Mohou za to přelety letounů a probíhající cvičení nad vojenským újezdem Libavá.

Od 30. srpna do 20. září 2016 se koná mezinárodní cvičení AMPLE STRIKE 2016. Akce probíhá hlavně na jižním území republiky, letová činnost bude rovnoměrně rozvržená do čtyř prostorů a to Náměšť, Libavá, Boletice a Bechyně. „Cvičení, kterého se bude účastnit celkem 17 armád aliančních a partnerských zemí, je určeno ke sladění výcviku předsunutých návodčích s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek,“ uvedl mluvčí Tomáš Maruščák v oficiální tiskové zprávě.

K dnešnímu dni se počítá se zapojením celkem 24 kusů zahraniční letecké techniky a 10 letounů a vrtulníku Vzdušných sil AČR. Počet 1 500 cvičících tvoří necelých 300 vojáků zahraničních armád, 180 vojáků aktivní zálohy a okolo 1 000 českých vojáků,“ dodává Maruščák. Cvičení se zúčastní celkem 17 zemí světa, mezi nimi například Belgie, Chorvatsko a Francie.

Cvičení probíhá pod záštitou Armády České republiky, řídícím prvkem je Velitelství Vzdušných sil. V Olomouci se zapojí už tradičně specialisté 103. centra civilně-vojenské spolupráce a psychologických operací do plnění podpůrných úkolů v rámci mezinárodního cvičení. „Hlavním úkolem specialistů 103. centra je včasně informovat veřejnost v dotčených  oblastech o zvýšeném provozu v průběhu cvičení Ample Strike 2016. Za tímto účelem byly vytvořeny informační letáky, jež zvyšují povědomí obyvatel o průběhu výcviku. Grafické produkty budou však distribuovány i oficiální cestou představitelům krajů a obcí,” uvedl uživatel Aleš na stránkách 103. centra CIMIC a PSYOPS.

Informace ohledně akce jsem však musela hledat složitě. První zmínku o zvýšené hlučnosti a přeletu letadel jsem zaznamenala až v informačním sdělení pro obec Hlubočky. Skoro na každý den je výstraha pro zvýšenou nebo dokonce vysokou hlučnost, přelety letadel nebo přesun vojenské techniky okolními obcemi. Výstraha by měla skončit po poledni 30. 9. 2016. 

Autoři | Foto praporčík Christian Timmig, HQ AIRCOM, Ramstein

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.