čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Otřesená, ztracená a ve stresu. Češce v Bulharsku pomohli ve svízelné situaci olomoučtí hasiči

Další hluboký zářez v podobě úspěchu při pomoci člověka v nesnázích si mohou připsat olomoučtí operátoři tísňové linky 112, kterou obsluhuje Hasičský sbor Olomouckého kraje. Jednalo se o případ z neděle 18. září.

Právě v ten den v časných ranních hodinách se na linku ozval muž ze Šumperska, který tvrdil, že jeho kamarádka odjela do Bulharska společně se svým přítelem, a dostala se do nesnází. S mužem hovořila operátorka, která si zjistila přímo číslo na ženu v nesnázích a spojila se s ní.

"Mladá žena bydlela u přítele v Bulharsku, ten ji však fyzicky napadl a vyhnal z domu. Žena se ocitla na ulici bez osobních dokladů pouze s drobnou hotovostí a nabitým mobilním telefonem.  Chtěla se dostat na letiště, jenže cestou narazila na staršího muže, který zřejmě neměl čisté úmysly. Nabídl jí odvoz osobním autem na letiště, ale vydal se na opačnou stranu. Zastavil až před domem a ženu v autě zamkl. Z vozidla se jí podařilo utéct a před mužem, který ji pronásledoval se skrýt v koruně stromu. Následně zavolala svému kamarádovi do Čech na Šumpersko," popsala osud ženy mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Žena se opravdu dostala do svízelné situace. Nevěděla, kde se nachází, neuměla mluvit bulharsky ani jiným světovým jazykem a byla ve stresu a šoku. Nabitý telefon ji zachránil. V tu chvíli ji totiž kontatovala ona operátorka, nadiktovala jí číslo na české velvyslanectví. Vzhledem k nočním hodinám se však nedovolala. S operátorkou tedy zůstala ve spojení, ta se pokoušela postupně zjistit, kde se žena nachází. "Mezi tím probíhalo na operačním středisku HZS Olomouckého kraje kolektivní řešení celé události a komunikace v angličtině s tísňovou linkou 112 v Bulharsku," řekla Hacsiková.

Situaci komplikoval i fakt, že Češka si nebyla schopna poradit s azbukou. Všechny nápisy operátorce popisovala jako obrázky. Štěstím bylo, že operátorka azbuku ovládala a po dvou hodinách se jí podařilo ženu lokalizovat. Nacházela se v obci Obrochishte v ulici Lozarská.

"Jakmile byla žena lokalizovaná, její záchraně a poskytnutí pomoci už nic nebránilo. Na místě si ji vyzvedla hlídka policie, která ji převezla na policejní služebnu. Její telefonní číslo bylo následně předáno na konzulát v Sofii a podle slov pana konzula se ženou mluvil a nabídl jí pomoc," informovala o šťastném konci Hacsiková.

Tento příběh se šťastným koncem dokazuje, že Evropské číslo tísňového volání 112 funguje a pomáhá lidem v nouzi bez ohledu na to, zda pomoc potřebují na území České republiky nebo kdekoli jinde v Evropě.

Čtěte více:

 

Autoři | Foto HZSOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.