pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomoucká charita vyhlašuje sbírku na pomoc obyvatelům Haiti po hurikánu Matthew

Na začátku týdne udeřil na Haiti hurikán Matthew, který se stal největší humanitní katastrofou od ničivého zemětřesení a epidemie cholery v roce 2010. Arcidiecézní charita Olomouc vyhlašuje sbírku a v příštím týdnu vysílá do postižené oblasti dva charitní pracovníky.

Číslo účtu humanitní sbírky je 43-9935450227/0100

Hurikán si už vyžádal několik stovek lidských životu na Haiti a nyní míří i na Floridu ve Spojených státech. Tam postupně slábne. Záplavy, zničené příbytky, riziko cholery a nedostatek jídla hlásí aktuálně z Gonaïves i Baie de Henne na severozápadě země. Jih země je zcela odříznutý. Ze školy v Roche a Bateau, kam dochází pětadvacet dětí podporovaných Charitou, zatím není odezva. Arcidiecézní charita Olomouc obdržela aktuální zprávy z míst, kde řádí hurikán. „Škola v Baie de Henne, kam dochází 300 dětí, z nichž 200 studuje díky českým dárcům, je zavřená. V současnosti slouží jako útočiště pro ty, kteří přišli o přístřeší. Domy v Baie de Henne totiž zaplavila voda, v ulicích je bahno a přístupová cesta neprůjezdná,“ popisuje koordinátorka projektů na Haiti Klára Lőffelmannová.

Zaplavené je také Gonaïves, tamní škola (600 žáků, přes 100 z nich podporuje Charita) naštěstí stojí na kopci. Na zprávy však Charita marně čeká ze školy v Roche a Bateau na jihu země. „Most La Digue u Petit Goave, který je hlavní spojnicí na jih, spadnul. Jih je tedy odříznutý, právě tam řádil hurikán nejvíce. Na zprávy zatím čekáme,“ pokračuje Klára Lőffelmannová. Podle ní jsou v současnosti všechny školy uzavřeny, ministerstvo školství je chce otevřít v pondělí.

Na Haiti bylo zřízeno 152 center, kde najde útočiště pod provizorními přístřešky 16 000 evakuovaných lidí. „V zemi stále hrozí sesuvy půdy, v souvislosti s dešti a špatným přístupem k pitné vodě i epidemie cholery. V celé zemi se potýkají s nedostatkem oblečení a jídla,“ dodala charitní pracovnice. Ta příští úterý vyráží s kolegou přímo do terénu. Jejich cesta počítá s návštěvou Baie de Henne, Gonaïves, hlavního města Port au Prince a dalších míst. „Na místě vyhodnotíme situaci a navrhneme, jakými způsoby a kde pomoci,“ míní Lőffelmannová. Haiti zažádalo o pomoc mezinárodní organizace a společenství.

Pokud chcete pomoci i Vy, máte možnost prostřednictvím finančního příspěvku na č.ú.: 43-9935450227/0100 u Komerční banky. Děkujeme.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.