čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Radnice se dočká oprav. Bude se opravovat střecha, informační centrum i vrátnice

Olomoucká radnice, jeden ze středobodů historické části Olomouce, se už začátkem příštího roku dočká oprav. Týkat se mají jak zázemí pro informační centrum a vrátnice, tak i samotné střechy radnice. V horizontu nejbližších let by se měla navíc celá budova dočkat nové radnice.

Největší a finančně nejnáročnější část oprav začnou už po Novém roce, a to oprava radniční střechy. „Původně měla rekonstrukce střechy začínat až v říjnu. Po dohodě se zhotovitelem však viditelné opravy začnou až v lednu, aby oprava střechy negativně neovlivnila Vánoční trhy,“ řekl náměstek primátora Filip Žáček. Celková oprava střechy bude stát město přes třicet milionu korun.

Po skončení Vánočních trhu se dělníci pustí také do prostor Infomačního centra, jehož prostory se postupem času staly nevyhovující. Prostory musí být rozšířeny, aby mohly být v plné šíři uspokojené potřeby jak občanů, tak i turistů, kteří zavítají do Olomouce a přijdou do Informačního centra hledat informace. Náklady na tuto rekonstrukci jsou 1,4 milionu korun.

Do třetice se na jaře postupně také změní vstup do radnice. Největších změn dozná vrátnice a prostory před ní. Jedná se hlavně o odstranění zvlhlého zdiva, zajištění nutných bezpečnostních opatření a také vybudování bezbariérového vstupu do radnice. Náklady se u této rekonstrukce vyšplhají na 1,8 korun a hotovo by mělo být za dva měsíce od začátku oprav.

Výhledově se také mluví o opravu fasády. V rámci této plánované akce by se na radnici mohly vrátit i původní tři sluneční hodiny. Ty se na třech rozích radnice dříve nacházely.

Čtěte více:

Autoři | Zdroj olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.