sobota 20. dubna 2024 Marcela

Rektor UP: Budu poctěn, když Jiří Brady převezme akademické ocenění z mých rukou. Zachráníme čest republiky

V reakci na údajné vyškrtnutí Jiřího Bradyho, strýce ministra kultury Daniela Hermana, který přežil holocaust a po celý život o něm přednáší a píše, přišla odpověď i z olomoucké univerzitní půdy. Rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller chce Bradymu předat akademické ocenění.

Brady byl ze seznamu vyznamenaných, kteří by měli na Hradě 28.10. převzít z rukou prezidenta Státní vyznamenání, vyškrtnut na základě toho, že Herman neuposlechl přání prezidenta Zemana a na veřejnosti se setkal s Dalajlámou.

"Potkal jsem pana Bradyho před mnoha lety jako student v Kanadě a byl jsem na jeho přednáškách o jeho sestře Haně (viz Hanna s Suitcase). Pokud byl Hradem opravdu vyškrtnut ze seznamu oceněných 28.10. z uvedených malicherných příčin, bude Univerzita Palackého v Olomouci poctěna, pokud pan Jiří Brady přijme akademické ocenění z mých rukou. Alespoň bychom zachránili čest České republiky a uctili člověka, jenž pro republiku něco udělal," napsal na svůj Facebook Jaroslav Miller.

Podle iDnes.cz již Miller dceru Jiřího Bradyho kontaktoval. "Uvidím, zda mi odpoví. A pokud ano, zda se jí a panu Bradymu bude návrh líbit. Na Facebooku jsem v této chvíli dal najevo, že jsem k tomu připraven a byla by to čest pro UP i pro mne osobně," řekl později pro iDnes.cz Miller.

Celá kauza už zaujala i světová média, živě se také o ní diskutuje na sociálních sítích.

 

Autoři | Foto Josef T. Němec (Wikipedia Commons)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.