čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Památky na Olomoucku hlásí více návštěvníků než loni, navíc se na nich chystají novinky

Mnohé hrady a zámky v Olomouckém kraji již nyní zaznamenaly vyšší návštěvnost než za celý loňský rok. Rekordní je například na hradě Bouzově, kde už teď překročila 116.000 lidí, o téměř 19.000 více než loni za stejnou dobu.

Statistika návštěvnosti do konce roku poroste, památky mají totiž otevřeno i v příštích dnech a pestrý program se chystá i s příchodem adventních svátků či Vánoc. Na příští sezonu již nyní slibují řadu novinek. Vyplývá to z ankety ČTK.

Helfštýn podle kastelána Jana Laura letos pokoří devadesátitisícovou hranici. "Bude-li nám přát počasí, tak věříme, že se dostaneme na lepší čísla než loni. Máme před sebou ještě zbytek října a všechny listopadové víkendy, s tím, že toto období zahrnuje ještě dva státní svátky. Optimistická varianta je, že se návštěvnost vyhoupne až k hranici 95.000 osob, což by znamenalo nadprůměrnou sezónu," řekl ČTK kastelán.

Spokojeni jsou také na Šternberku, kam již nyní zavítalo 56.000 lidí, téměř o 1000 více než za loňský rok. Podepsaly se na tom i tři desítky kulturních akcí. Podobná situace je i na zámku ve Velkých Losinách. "Letošní sezonu můžeme hodnotit jako úspěšnou. Do konce září zámek navštívilo celkem 31.038 osob, což bylo o 1917 více než v roce minulém, ale sezóna ještě není u konce," uvedla kastelánka Marcela Tomášková.

Na hrady a zámky se budou moci lidé vydat nejen o víkendech, ale i během vánočního období. Ve Velkých Losinách chystají v prosinci pro děti Mikulášské dílničky, poprvé se otevře zámecký letohrádek, jenž se 11 let rekonstruoval. Konat se zde bude výstava betlémů. Hrad Šternberk připravuje na prosincové soboty tradiční prohlídky vánočně vyzdobeného hradu, chybět nebude dětský vánoční jarmark a závěrečnou akcí roku 2016 bude Silvestrovský hrad. Řadu akcí na vánoční dobu včetně adventních prohlídek chystá také Bouzov.

Správci památek už teď ohlašují i novinky na příští rok. Na losinském zámku návštěvníci na II. prohlídkové trase poprvé spatří původní liechtensteinskou kuchyni, představen bude nově zrestaurovaný mobiliář vyrobený v severní Itálii včetně ojedinělého typu příborníků z druhé poloviny 16. století, uvedla Tomášková.

Rekonstruovanou původní liechtensteinskou hradní kuchyni chce uvést do provozu také hrad Šternberk. "Odborná firma uvede historickou kuchyni do původního, plně funkčního stavu včetně původních kachlových kamen a elektroinstalace. Celkové náklady na rekonstrukci přesahují čtyři miliony korun," uvedl zástupce hradu Jan Gottwald. Připravuje se také projektová dokumentace na opravu fasády hlavního paláce v objemu zhruba 60 milionů korun, doplnil.

Renesanční palác hradu Helfštýna by se měl po letech plánů dočkat rozsáhlé rekonstrukce včetně zastřešení. Rozhodující bude, jak dopadnou výsledky veřejné soutěže, doplnil kastelán Jan Lauro. Náklady na jeho rekonstrukci již dříve kraj odhadl na více než 60 milionů korun. Palác je kvůli špatnému stavu už tři roky nepřístupný veřejnosti.

Čtěte více:

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.