čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Projekt Středoevropského fóra v centru Olomouce má další vývoj, řeší se financování

Projekt Středoevropského fóra v Olomouci (SEFO), což má být ojedinělá expozice výtvarného umění střední Evropy, se po letech diskusí a příprav posune kupředu. Muzeum umění do konce roku přichystá investiční záměr a ministerstvo kultury bude v prvním čtvrtletí příštího roku řešit financování SEFO.

Po jednání s ministrem kultury Danielem Hermanem to dnes ČTK sdělil ředitel Muzea umění Olomouc Michal Soukup.

"Nejprve je třeba financovat přípravnou fázi, což ze zdrojů ministerstva kultury je možné, to nejsou horentní částky. Pak budu celou záležitost předkládat na vládu a předpokládám, že synergie pozitivního zájmu pomůže k tomu, aby byl tento projekt celou vládou chápán jako prioritní. Je třeba sdružit financování státu, regionu, města a budeme se snažit i o evropské finance," řekl Herman po schůzce s vedením Muzea umění.

Muzeum umění projekt, který si vyžádá investici 300 až 350 milionů korun, plánuje již delší dobu. Před pěti lety z něj sešlo kvůli tomu, že nezískal potřebnou půlmiliardovou dotaci z evropských fondů. Herman dnes odhadl, že záměr lze dotáhnout do úspěšného konce nejpozději v roce 2021. "Realizaci je třeba nafázovat a plnit krok po kroku, jak to všechny právní předpisy vyžadují," podotkl.

Projekt SEFO podporuje i kandidát na nového olomouckého hejtmana Oto Košta (ANO). "Je to jednoznačně přínosná věc pro město, pro region i pro republiku. V budoucnu přinese významné hodnoty a byla by neskutečná hloupost, kdybychom z jakýchkoliv důvodů promarnili příležitost, aby SEFO vzniklo. Pokud budu zvolen hejtmanem, pro jeho zrod udělám maximum," řekl.

Projekt SEFO stvrdili svým podpisem v roce 2008 v Olomouci zástupci všech zemí visegrádské skupiny. Za zdmi architektonicky odvážné budovy měla být vystavena moderní výtvarná díla z celé střední Evropy, v zadní části se počítalo se zahradou se sochami i nálezy archeologů, součástí muzea mělo být i mezinárodní badatelské centrum. Projekt byl ale z dotačního řízení vyloučen s odůvodněním, že naplňuje znaky takzvané veřejné podpory.

Záměr neuspěl poté ani v dalším evropském dotačním titulu, neboť program byl omezen maximální hranicí 123 milionů korun. Šanci ale podle Soukupa nadále má, protože je zařazen ve státní kulturní politice.

SEFO je jedním z nejambicióznějších poválečných projektů českého muzejnictví. K jeho hlavním cílům patří zejména podchycování různorodých projevů výtvarné kultury středoevropského regionu po druhé světové válce. Počítá s novostavbou v proluce v sousedství Muzea umění o rozloze 1800 metrů čtverečných. Nový centrální depozitář má pojmout až 200.000 uměleckých děl. Návrh budovy SEFO v době vzniku rozdělil olomouckou veřejnost hlavně kvůli svému futuristickému vzezření.

Čtěte více:

Autoři | Foto Muzeum umění Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.