čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Mrazy udeřily, olomoucká charita vyhlásila spacákovou sbírku

Zimní období je pro lidi bez střechy nad hlavou nejnáročnějším obdobím v roce. Mnozí, kteří přežívají ve squatech nebo pouze pod provizorními přístřešky, jsou ohroženi nejen zdravotními komplikacemi z prochlazení, ale i četnějším výskytem infekčních onemocnění. Středisko Samaritán pro lidi bez domova vyhlašuje sbírku spacích pytlů, karimatek a stanů. Spací pytle budou distribuovány lidem bez domova v Olomouci a okolí prostřednictvím terénní služby Charity Olomouc.

Pracovníci terénní služby „nečekají“ až je lidé žijící na ulici požádají o pomoc, ale sami potřebné osoby bez zázemí aktivně vyhledávají a nabízejí potřebnou podporu. „Snažíme se je motivovat k řešení jejich tíživé životní situace, a tím předcházet jejímu zhoršení. Zimní období je pro lidi na ulici nejkritičtějším obdobím v roce a teplý spacák jim může pomoci,“ sděluje Tomáš Pavlíček, pracovník terénní služby Charity Olomouc.

V chladnějším období hrozí lidem bez domova paradoxně více nákaza infekčními onemocněními a parazity. „V zimě je to nejhorší, protože jak se lidé snaží zahřát a mají na sobě několik vrstev, které nesundávají, stoupá riziko infekcí způsobených rychleji se množícími parazity,“ vysvětluje zdravotní sestra Helena Mikušková z Ordinace praktického lékaře pro lidi bez domova. „Z toho důvodu nestačí jen vyměnit prádlo a svrchní oblečení, ale je třeba měnit i deky a spací pytle, aby se infekce dále nešířily,“ dodává Helena Mikušková.

Mezi lidmi bez domova žijících přímo na ulici, ve squatech, zahradních chatkách apod. jsou jednotlivci i skupiny, které z různých důvodů nevyužívají žádnou sociální službu nebo nejsou s těmito službami v dostatečném kontaktu. „Nejčastěji se jedná o osoby, které jsou buďto závislé, nebo mají diagnostikovanou psychiatrickou nemoc, což bývá často ve vzájemné souvislosti. Další skupinu tvoří osoby, které byly na půl roku vyřazeny z pracovního úřadu, a ocitly se tak v extrémní situaci, kdy nemají na jídlo a bydlení“, přibližuje Tomáš Pavlíček. Podle terénních pracovníků se jedná přibližně o celou stovku lidí jen v Olomouci.

Sběrná místa jsou přímo ve dvoře na služebně Charity Olomouc, Wurmova 5, kde je otevřeno denně včetně víkendů od 8:00 – 20:00 hodin nebo v Prodejně u Samaritána, Wurmova 11, kde je otevřeno od pondělí do čtvrtka od 12:00 – 17:00 hodin. Darovat lze jakýkoliv spacák, karimatku nebo stan.

Čtěte více:

 

 

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.