pátek 29. března 2024 Taťána

Zemřel legendární písničkář a básník Leonard Cohen

Kanadský hudebník a básník zemřel ve svých 82 letech. Úmrtí bylo oznámeno na jeho fanouškovské facebookové stránce. Příčina úmrtí nebyla blíže specifikována.

„S hlubokým smutkem oznamujeme, že legendární básník, písničkář a umělec navždy odešel. Ztratili jsme jedno z neuznávanějších a nejplodnějších hudebních vizionářů," takto byl Cohenův skon oznámen veřejnosti. Zároveň bylo dodáno, že vzpomínková akce proběhne v Los Angeles, a že rodina prosí o soukromí v době jejího smutku.

Leonard Cohen byl vskutuku renesanční člověk. Za dobu svého velmi plodného života se věnoval poezii, hudbě, psaní románů, ale také kreslení. První básnickou sbírku napsal už při univerzitních studiích. Následně napsal v 60. letech dva romány, přičemž druhý nebyl kritikou přijat nikterak dobře. Možná proto byl i Cohenovým posledním pokusem. 

Po vydání druhého románu začal Cohen postupně rozvíjet pěveckou kariéru. Právě hudba Cohena proslavila po celém světě a částečně zastínila jeho původní spisovatelské aktivity. Částečně proto, že jeho texty jsou vlastně poezií, jen s přidaným soundtracekem. 

Kdo někdy byl na Cohenově koncertě, ví, že nešlo jen o písničky. Cohen často svá vystoupení prokládal recitací svých básní, čímž dosahoval zvláštní, řekl bych sváteční, atmosféry

Leonard Cohen se nejvíce proslavil pravděpodobně svou písní Hallelujah a dá se očekávat, že ji minimálně během dnešního dne budete na sociálních sítích vídat častěji než jindy. Mě osobně ale nejvíce oslovuje jeho báseň A Thousand Kisses Deep. Nemusíte ani rozumět anglicky, uznejte sami ... více slov netřeba. 

Čtěte více:

Autoři | Foto repro youtube.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.