čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Výtěžek z prodeje vánočních punčů poputuje na konto speciální školy Credo v Olomouci

Na náměstí se už staví vánoční stánky, a já, redakce i olomoucké volejbalistky budeme 4. 12. od deváté ranní do desátí večerní prodávat v jednom z nich punč. Ve stánku Dobrého místa pro život se za celý den vystřídáme a všechen výtěžek půjde na konto speciální Základní a Střední školy Credo.

Rozpis prodávajících na stánku Dobrého místa pro život – 4. prosince

Ještě před plánovaným prodejem jsme se zašli do školy Credo podívat. Průvodkyní se nám stala velmi energetická a sympatická ředitelka Blanka Vacková. Školu navštěvuje celkem 42 žáků s kombinovaným postižením a s poruchou autistického spektra.

Musím se přiznat, že na mě v poslední době neudělalo nic větší dojem, než se procházet školou a vidět hrající se a smějící se děti, ale s obrovským trápením. Podle ředitelky se jejich stav už bohužel nikdy nezmění, výuka nemůže probíhat jako na klasických školách a zde se pedagožky starají spíše o to, jak je co nejvíce připravit na život mimo stěny školy.

Děti jsou ve třídách po šesti a starají se o ně dvě pracovnice. S nesmírnou opatrností a trpělivostí se s dětmi snaží komunikovat, mazlí se s nimi a obstarávají všechny jejich potřeby. Některé druhy postižení lze zjistit již u plodu, ale poruchy autistického spektra se mohou projevit klidně i v pozdějším věku dítěte. Podle ředitelky jsou mýty ohledně škodlivého očkování nepravdivé. „Nejvíce škody nadělají zničené porody. Když se na chvíli dítěti nedostává kyslík do mozku, tak je to špatné. Všem nastávajícím maminkám doporučuji si najít dobrého porodníka,“ říká.

Procházeli jsme se školou a jednotlivými třídami, některé děti se nás zpočátku bály, některé okamžitě přiběhly a chytaly nás za ruce. Základní a Střední škola Credo nepatří mezi státní zařízení, z části je tudíž závislá na příspěvcích sponzorů nebo rodičů. „Ale snažíme se jim to co nejvíce zpříjemnit, děti jezdí do Aquaparku, do Moravského divadla a na další akce,“ říká paní Vacková. Po výuce mohou jít do stacionáře, kde si je pak rodiče vyzvedávají. Neskutečná pochvala patří také vyučujícím a jejím pomocníkům. S nižším platovým ohodnocením se o děti starají s láskou a péči. Někdy ale i ony potřebují vypustit páru a odpočinout si. „Často se odreagujeme pomocí kreslení, vyrábění a tvoření v naší dílničce,“ ukazuje nám ji ředitelka.

Děti, které jsou mobilní a nejsou upoutané na vozík, skotačí kolem smějí se. U některých na první pohled nepoznáte, že by byly rozdílné. Ony si hlavně neuvědomují, že by byly rozdílné. To si myslí okolí. Bohužel jejich naděje na úplné začlenění do společnosti jsou minimální a vždy budou odkázané na něčí pomoc.

Volejbalistky VK UP Olomouc i redakce Olomoucké Drbny se prostřídá ve stánku Dobrého místa na život na olomouckých trzích 4. prosince 2016. Veškeré vydělané peníze poté předáme na konto Základní a Střední školy Credo. Doufáme, že se k nám zastaví co nejvíce lidí a společně tak pomůžeme speciální škole Credo. 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.