pátek 29. března 2024 Taťána

Na Horním náměstí už stojí vánoční stromeček. Pochází z Dubu nad Moravou a je vysoký 15 metrů

Patnáctimetrový smrk ztepilý ze zahrady Karla Peřiny z Dubu nad Moravou u Olomouce bude letos o Vánocích zdobit Horní náměstí v centru krajského města.

Majitel strom Olomouci daroval, pokácel ho z bezpečnostních důvodů, řekl dnes ČTK vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu Radim Schubert.

Strom totiž podle něj ohrožoval blízké parkoviště a kořeny smrku navíc prorůstaly do zdi zahrady i garáže. "Vyzýváme každoročně lidi, aby nám darovali vánoční strom, který stejně musejí odstranit z praktických a bezpečnostních důvodů. Letos se jedná právě o tento případ," poznamenal Schubert.

Majitelé stáří stromu odhadovali na 25 až 30 let. Podle letokruhů mu bylo 27 let. Jeho převoz z Dubu nad Moravou na olomoucké Horní náměstí se podle Schuberta dnes obešel bez problémů. "Strom stojí na svém místě. Vypadá moc krásně. Je neuvěřitelně hustý, nevidíte ani kousek kmene. Myslím, že takový strom jsme na náměstí ještě neměli," dodal Schubert.

Strom bude rozsvícen v neděli 20. listopadu v 18:00 před zahájením vánočních trhů. Jméno stromu stejně jako v předchozích letech vyberou děti. Podle Schuberta přišly stovky návrhů, vítězný bude vybrán na začátku příštího týdne. Kromě stromu se obyvatelé Olomouce mohou o Vánocích stejně jako v minulých letech těšit na nazdobenou radnici i přilehlé ulice.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.