čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Poplatek za odpad se v Olomouci zvyšovat nebude, zůstává na úrovni letošních 660 korun za osobu

Olomoucká radnice příští rok neplánuje zvýšení poplatku za svoz komunálního odpadu, který by měl zůstat na letošních 660 korunách za osobu. Návrh vyhlášky, která stanoví výši poplatku na rok 2017, projedná v prosinci zastupitelstvo, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Martin Major.

Poplatek za odpad radnice naposledy zvýšila v roce 2013 po devíti letech. Dříve platili obyvatelé Olomouce 492 korun.

"Ani v roce 2017 nechceme poplatek za komunální odpad zvyšovat. Svoz odpadu stále částečně dotujeme, ale i přesto chceme zachovat částku, na kterou byli Olomoučané zvyklí v posledních čtyřech letech," uvedl Major.

Poplatek podle Majora nepokrývá náklady na svoz komunálního odpadu, které loni v přepočtu na jednoho obyvatele činily 838 korun za rok. Je to téměř o 200 korun více než činí poplatek. Rozdíl financuje radnice. Pro Olomouc zákon stanovuje maximální přípustnou výši poplatku v roce 2017 na 810 korun.

Vedle svozu odpadu systém zahrnuje i provoz sběrných dvorů, náklady na sběrové soboty, platby za uložení odpadu na skládkách. Jeho součástí jsou i investice spojené s dopravou a likvidací v zařízení na energetické využití odpadu v Brně. Poplatek zahrnuje také náklady na likvidaci černých skládek.

Město ročně vynaloží na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu šest desítek milionů korun, dalších 25 milionů stojí sběrné dvory, sběrové soboty, separovaný sběr, likvidace černých skládek či provoz překladiště odpadů.

O poplatku za odpad budou v následujících týdnech jednat také zastupitelstva Prostějova a Přerova. Prostějovské zastupitelstvo o vyhlášce, která výši poplatku ponechávala na letošní úrovni 600 korun, jednalo už na konci října, avšak nakonec ji neschválilo. Zastupitelé diskutovali o tom, zda mají být od tohoto poplatku osvobozeny děti. Padl i návrh na jeho úplné zrušení. Vyhlášku zastupitelstvo znovu projedná v prosinci.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.