čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Radnice podpoří projekt Rekola v Olomouci. Růžové kola si budeme moci vypůjčit i jednorázově

Charakteristická růžově natřená kola, která se v Olomouci poprvé objevila před dvěma lety, získala pozitivní odezvu. Plánované rozšíření projektu s názvem Rekola podpoří město smlouvou o spolupráci s provozovatelem služby a také společnou žádostí o finanční prostředky z dotačního programu Ministerstva životního prostředí.

Projekt Rekola, který spočívá v půjčování a užívání jízdních kol, si v Olomouci našel své příznivce. Vzhledem k tomu že společnost zajišťující službu na území města hodlá své aktivity nadále rozšiřovat, rozhodli jsme jejich činnost jednoznačně podpořit. Jde o službu, která přispívá ke zdravému životnímu prostředí ve městě a navíc dobře naplňuje naše vize o udržitelné městské mobilitě,“ uvedl náměstek primátora Aleš Jakubec zodpovědný za cyklodopravu v Olomouci.

Spolupráce města a spolku Rekola má přinést efekt zejména v oblasti společné propagace, sdílení statistických dat i mapování tras. Na městských stojanech na kola by se tak například měly objevit tabulky s informacemi o projektu včetně srozumitelného návodu, jak správně kola používat a parkovat. „Nově se připravují jednorázové výpůjčky kol, které ocení zejména turisté, nebo osazení všech kol systémem GPS tracking,“ popsala za Rekola Zita Pirnosová.

Smyslem efektivní spolupráce má být i společné podání žádosti o dotaci na podporu alternativních způsobů dopravy – bikesharing do výzvy vyhlašované Ministerstvem životního prostředí. „K tomu, aby bylo možné napsat smysluplný projekt, zajištění bikesharingu na území města Olomouce, který by obstál v konkurenci ostatních velkých měst, se nám jeví spolupráce jako velmi smysluplná. Máme představu, že město by v rámci výzvy dokázalo čerpat finance na pořízení nových stojanů na kola a společnost by provozovala službu a servis,“ vysvětlil náměstek Jakubec.

V systému Rekola, který v Olomouci funguje od května 2014, si uživatel prostřednictvím speciální mobilní aplikace najde, kde se na daném území nachází nejbližší jízdní kolo, které je v systému evidováno. Po odeslání příslušného sms kódu si zájemce může jízdní kolo odemknout, půjčit si jej pro jízdu po městě i jeho okolí, a zase jej kdekoliv zaparkovat a uzamknout. Projekt přispívá k rozvoji cyklistické dopravy na území města.

Kromě Olomouce se s růžovým bikesharingem můžete setkat také v Praze, Brně, Pardubicích, Teplicích a Českých Budějovicích. Za měsíční používání kol v jakémkoliv městě zaplatíte 150 korun, za tři měsíce 400 Kč a za rok 900 korun. 

Autoři | Tisková zpráva | Foto olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.