čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Ornitologové z celého Česka se sjíždějí na Přerovsko, zatoulal se tam vzácný strnad malinký

Ze severské tundry zabloudil do Česka vzácný pták strnad malinký, který byl v tuzemsku dosud spatřen pouze pětkrát. Nenápadného drobného opeřence u obce Citov na Přerovsku v polovině prosince objevil šestnáctiletý ornitolog Ondřej Boháč.


Na strnada malinkého se nyní jezdí dívat ornitologové z celého Česka, řekl dnes ČTK místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek. "Strnad malinký žije v severské tundře a jen velmi vzácně a výjimečně se zatoulá do střední Evropy. Je mnohem menší než náš vrabec a velmi se podobá samici strnada rákosního," uvedl Šafránek.
 

Strnad malinký žije skrytě a nenápadně v nízkých porostech trav a křovin, takže ho v přírodě snadno přehlédnou i zkušení ornitologové. Boháč ČTK řekl, že vzácného strnada náhodou objevil v polovině prosince při procházce přírodou, když se u Citova rozhodoval, kudy se vydá dál. "Asi po třiceti metrech jsem narazil na divného ptáka, který připomínal velikostí úplně jiného ptáka než strnada. Pták byl celkem blízko a neodletěl. Udělal jsem pár dokumentačních fotek a zjistil, že by se mohlo jednat o vzácného strnada malinkého," uvedl Boháč.
 

Jeho hypotézu poté potvrdili odborníci. Na Přerovsko nyní přijíždějí desítky ornitologů a amatérských pozorovatelů ptáků z celého Česka i Slovenska, kteří touží strnada malinkého aspoň jednou v životě vidět na vlastní oči. "Je to jeden z nejvzácnějších druhů ptáků," upozornil Šafránek, podle kterého je pravděpodobné, že s příchodem jara strnad malinký odlétne z Česka zpět na chladnější sever.
 

Pozorovatelé ptáků si podle Šafránka vedou přesné záznamy o tom, kolik druhů ptáků viděli v životě i v jednotlivých letech. Někteří se zapojují i do tuzemských a mezinárodních soutěží v pozorování ptáků. "Letos je zatím nejlepším pozorovatelem ptáků v ČR student Boháč, který na Přerovsku objevil strnada malinkého," podotkl Šafránek. Mladý ornitolog Boháč má na kontě pozorování 271 druhů ptáků. "Je to určitě nejvzácnější druh, který jsem zatím viděl," uzavřel Boháč.

Čtěte více:


 

Autoři | Foto Čestmír Číhalík (MOS)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.