pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Letošní silvestrovská noc bude o sekundu delší

Dnešní, silvestrovská noc bude o sekundu delší. Nový rok proto začne ve světovém čase o sekundu později. Mezinárodní služba rotace Země (IERS) zveřejnila ustanovení přestupné sekundy na rok 2016 a 2017. Posedmadvacáté od jejího zavedení v roce 1972 se tak v jeden okamžik najednou posune na celém světě čas o jednu sekundu. V Česku se tak stane v 01:00 SEČ 1. ledna.

V greenwichském čase bude sekunda vložena před začátkem nového roku, a lidé tak budou muset do odpočtu k ohňostroji jednu sekundu přidat. O půlnoci po čase 23:59:59 bude následovat 23:59:60 a teprve potom 00:00:00 následujícího dne. To se stane na celém světě ve stejný okamžik.

Těm, kteří si neobvyklou událost chtějí užít, astronomové doporučují, aby sledovali a případně i nahrávali dálkově řízené hodiny. Pokud totiž mají hodiny řízené dálkově časovým signálem DCF (pro Evropu) nebo GPS (celosvětově) a čas se jim zobrazuje mezinárodní UTC, mohou sledovat, jak se vložení sekundy projeví. "Taková videonahrávka displeje hodin s časem 23:59:60 UTC 31. prosince 2016 může být skutečně zajímavou kuriozitou," uvedl mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd Pavel Suchan.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.