čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Lidé volají hasiče k případům zamrzlých labutí na vodě. Většinou se hasič namočí zbytečně

Operační středisko hasičů v Olomouckém kraji v posledních dnech častěji eviduje volání na tísňovou linku s tím, že na vodní hladině přimrzla labuť. Na místo pak vždy vyjedou hasiči se člunem a snaží se k labuti dostat a zachránit ji. Ve většině případů však labuť na své zachránce nečeká, zvedne se a odletí pryč. Hasiči se pak s veškerou technikou vrací zpátky na základnu.

To, aby zdravý pták  na řece přimrzl, je velice málo pravděpodobné. Zejména labutě takto odpočívají  a spí a snaží se šetřit energii. Pohybují se pouze tehdy, když získávají potravu. Jen zraněná labuť může na vodní hladině zamrznout.

"Po konzultaci s Krajskou veterinární správou pro Olomoucký kraj, pokud chcete opravdu pomoci v zimě strádajícím ptákům, doneste jim vhodné krmení (např. staré suché neplesnivé pečivo). Jestliže se domníváte, že je pták v nouzi, celou situaci si nafoťte a za šest hodin znovu zkontrolujte, zda se zvíře nepohlo. Pokud je situace stále stejná, teprve až poté volejte na pomoc hasiče," řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Foto HZSOL

Štítky labutě, hasiči, volání, Poděbrady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.