čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Senát schválil takzvaný protikuřácký zákon beze změn

Senát schválil takzvaný protikuřácký zákon beze změn. Od konce května tak má platit absolutní zákaz kouření ve vnitřních prostorách restaurací, divadel či kin. Horní komora o přijetí normy ve čtvrtek rozhodla po téměř pětihodinovém maratonu argumentů pro a proti přijetí navržených opatření. Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Předlohu v závěrečném hlasování podpořilo 45 ze 68 přítomných členů horní komory, jednotně pro hlasovali pouze přítomní členové klubu ANO a Klubu nezávislých senátorů.

Norma má zavést také zákaz kouření na nástupištích, užívání elektronických cigaret v nemocnicích, školách či nákupních centrech nebo prodej cigaret v automatech. Návrh počítá rovněž se sankcemi ve formě zákazu činnosti až na dva roky za porušení zákazu prodeje cigaret mimo vybraná místa nebo osobě mladší 18 let, případně za prodej alkoholu podnapilému člověku.

Právě toto ustanovení se stalo předmětem nejčastější kritiky řady senátorů včetně vládní KDU-ČSL. O jeho zrušení ale Senát nehlasoval. Podobně dopadla i snaha Václava Hampla zakázat kouření v autech, pokud v nich jedou děti. Toto zpřísnění zákona nyní nedoporučil ani ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík, podle něhož je norma maximálním kompromisem.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.