pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Tříkrálová sbírka letos opět trhla rekord, v olomoucké arcidiecézi se vybralo přes 25 milionů korun

Lidé mají otevřená srdce a myslí na druhé. To potvrdila letošní Tříkrálová sbírka, při které lidé z Arcidiecéze olomoucké přispěli koledníkům rekordních 25 905 894 korun (tato částka je zatím orientační).

„Všem dárcům patří velký dík. Svěřili Charitě obrovské peníze, za které nyní může udělat spoustu dobra. Je pro nás velkým závazkem nezklamat důvěru těchto lidí a jejich pomoc smysluplně rozdělit mezi potřebné,“ děkuje ředitel Arcidiecézní charity Olomouc Václav Keprt. 

To, že je výtěžek Tříkrálové sbírky stále vyšší a vyšší, ředitele Arcidiecézní charity Olomouc překvapuje. Letošní rekord navíc předčil ten loňský o víc jak milion korun. „Lidé u nás mají stále otevřená srdce a vnímají potřeby jiných. Výtěžek také ukazuje, že věří v Tříkrálovou sbírku i v Charitu, že pomoc smysluplně rozdělí mezi potřebné,“ říká Václav Keprt. Každý rok Charita za peníze z Tříkrálové sbírky rozšiřuje své služby a zvyšuje standard lidí, kteří tyto služby potřebují. „Já osobně považuji za velmi důležitou pomoc rodinám a dětem. Díky Tříkrálové sbírce můžeme přinést naději do zdánlivě neřešitelných situací. Můžeme také pamatovat na lidi v zahraničí, kteří se mají hůř než my,“ dodává.

Kde a komu sbírka pomůže

65% koledy zůstává přímo v regionu. Například na Šternbersku letos tyto peníze pomohou zaplatit sociálně krizový byt či zřízení dluhové poradny. Na Zlínsku za ně pořídí třeba pomůcky usnadňující pohyb pro postižené děti, oblečení a školní pomůcky pro děti maminek samoživitelek, dále jídlo, pračku či ledničku pro chudé rodiny nebo léky či kompenzační a rehabilitační pomůcky pro starší a nemocné. Na Uherskobrodsku peníze podpoří například Centrum potravinové a materiální pomoci, odkud míří potřebné věci k lidem v nouzi, nebo rozšíří pečovatelskou službu. V okolí Olomouce Tříkrálová sbírka pomůže lidem v akutní krizi, dále zvýší dostupnost pečovatelské služby pro seniory s tělesným a duševním hendikepem. To je jen zlomek těch, ke kterým pomoc zamíří…

„Děkujeme i koledníkům, jejich rodičům a doprovodům. Ti letos šířili radost a požehnání v extrémních mrazivých podmínkách,“ pokračuje Václav Keprt. Třeba na Novohrozenkovsku klesla teplota až na minus 22°C. Charita však byla připravená. V mnoha městech a obcích byli charitní pracovníci ve střehu a v případě potřeby pro koledníky vyrazili autem. V Hranicích zase změnili plány a ve dnech největšího mrazu vyslali koledníky do tepla panelových domů. S koledníky soucítili i lidé, za kterými mířili. Zvali je k sobě domů, aby se schovali před mrazem a nabízeli jim teplý čaj.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.