pátek 29. března 2024 Taťána

Olomoucká Charita chce novým projektem pomoci bezdomovcům s handicapem

Olomoucká charita chystá projekt, který bude zaměřen na pomoc bezdomovcům se zdravotním postižením. Služby pro lidi bez domova, kteří mají například amputované končetiny, jsou v rekonvalescenci po úrazech či trpí duševním onemocněním, na Olomoucku není. Tito lidé jsou tak odkázáni jen na pomoc druhých.

Charitní pracovníci se o tyto bezdomovce chystají nově postarat v prostorách ve Wurmově ulici, které se uvolní po přesunu azylového domu do městské části Řepčín, řekla dnes mluvčí charity Eva Štefková.

Služby pro lidi bez domova se sníženou soběstačností by zde mohly začít fungovat již v příštím roce. Nemocným lidem na ulici nabídne nejen zázemí, ale především potřebnou péči a pomoc při sebeobsluze. „Pokud nás v současné době žádá o podporu nemocný člověk bez přístřeší, jsme bezmocní. V rámci střediska Samaritán můžeme nabídnout pomoc pouze těm, kteří jsou soběstační. V praxi se však na ulici setkáváme s nemocnými lidmi vyžadujícími zvláštní péči. Pro tuto specifickou skupinu není na Olomoucku odpovídající služba," uvedl vedoucí střediska Samaritán Petr Prinz.

S případy nemohoucích lidí se setkávají pracovníci charity v terénu. "Víme o několika lidech žijících v provizorních podmínkách, kteří se z důvodu vyššího věku nebo zdravotních problémů neobejdou bez pomoci svého nejbližšího okolí. Například těžce nemocný muž žije po komplikované operaci v zahradní chatce, kde se o něho starají spolubydlící v podobné sociální situaci," uvedl terénní pracovník Tomáš Pavlíček.

Část kapacity dosvadního azylového domu chce charita přesunout do okrajové části Olomouce v Řepčíně. Záměr podporuje i olomoucké arcibiskupství. "Máme zde objekt, kde nyní sídlí potravinová banka a sklady. Přední část objektu chceme upravit pro potřeby azylového domu," řekla ČTK mluvčí charity Štefková. Plány přesunu budou podle ní záviset na investičním projektu a stavebním povolení, realizace se předpokládá v příštím roce.

V Řepčíně by mělo najít zázemí v azylovém domě 20 mužů a osm žen, služba je podle charity adresována výhradně lidem, kteří mají stálý příjem, pouze se vlivem okolností ocitli bez zázemí. Naopak nízkoprahové služby, které nabízejí například bezdomovcům z ulice polévku, zůstanou nadále ve Wurmově ulici. „Jsme přesvědčeni, že služba tohoto typu nebude mít negativní dopad na kvalitu života obyvatel v Řepčíně," uvedla v souvislosti s peticemi, které se po zveřejnění záměru přesunu azylového domu objevily, ředitelka Charity Olomouc Ludmila Gottwaldová. Garantovala zároveň, že charita do budoucna nebudeme kapacitu azylového domu zvyšovat.

V Olomouci žije podle odborníků odhadem 650 bezdomovců. Zhruba polovina z nich je v extrémní nouzi - přespávají venku či v provizorních přístřešcích. V Řepčíně jeden azylový dům provozuje již také radnice.

Čtěte více:

 

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.