čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Zeman při návštěvě Šternberka naznačil, že možná letos vyznamená Jaromíra Nohavicu

Prezident Miloš Zeman během dnešní návštěvy Olomouckého kraje naznačil, že by mohl letos 28. října vyznamenat na Pražském hradě písničkáře Jaromíra Nohavicu. Originální textař, zpěvák a básník působí na české hudební scéně přes 40 let.

„Jarka Nohavicu mám velice rád a aniž bych cokoliv naznačoval, protože jak se říká v Cimrmanovi, my nesmíme ani naznačovat, možná se s ním potkám 28. října," uvedl Zeman během dnešního setkání s obyvateli na náměstí ve Šternberku. Právě v den vzniku samostatného Československa prezident republiky tradičně uděluje státní vyznamenání.

Nohavica si získal četné příznivce už během totality, kdy se jeho tvorba šířila převážně formou amatérských nahrávek. Zpíval vlastní písně i texty ruských básníků Bulata Okudžavy či Vladimíra Vysockého. První velké album, nazvané Darmoděj, vydal v roce 1988, popularitu si dokázal udržet i po revoluci, kdy vydal řadu úspěšných alb. Stínem Nohavicova hvězdného období bylo zveřejnění informací o jeho spolupráci s komunistickou Státní bezpečností v 80. letech. Nohavica na své internetové stránce styky s StB připustil, vyloučil však, že by udával lidi. Podle tisku StB na Nohavicu tvrdě tlačila a vydírala ho hrozbou vězení za pobuřování.

Během Zemanova působení v čele státu vyvolal jeho výběr oceněných osobností i pozvaných hostů na slavnostní ceremoniál na Hradě několik kontroverzí. Například v roce 2015 pravicová opozice kritizovala udělení státního vyznamenání Miroslavu Tomanovi, bývalému ministru zemědělství v předlistopadové komunistické vládě Lubomíra Štrougala. Loni se hodně diskutovalo o případu pamětníka holokaustu Jiřího Bradyho, strýce lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana. Brady uvedl, že byl nejprve Hradem informován o udělení vyznamenání a poté, co se Herman sešel s dalajlamou, už na seznamu vyznamenaných nebyl.

Čtěte více:

 

Autoři | Foto By Picture taken by Janothird (Picture taken by Janothird, Toronto, Canada) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5-

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.