pátek 29. března 2024 Taťána

Zlatokopové z Česka i Polska zahájí na Jesenicku svou sezonu

Do Zlatých Hor na Jesenicku se v sobotu sjede šest desítek novodobých zlatokopů z celé České republiky a Polska. Tradiční akcí Klondike zahájí letošní sezonu. Kromě rozmrazování písku a rýžování zlata je čekají i záludné úkoly, které museli zdolávat před více než sto lety jejich předchůdci při hledání zlata.

Chybět nebude tradiční vaření fazolí, řekl pořadatel akce Josef Večeřa. Zlaté Hory mají v dobývání zlata staletou historii, akce má dlouholetou tradici.

"Letos máme přihlášeno dohromady 14 družstev, sedm je z Česka a sedm z Polska. V porovnání s loňským rokem je to více, navíc nám družstva co do počtu členů začínají bobtnat. Dohromady totiž máme 67 účastníků. Jejich věková struktura je napříč všemi generacemi, zastoupeni jsou závodníci od šesti do 60 let," uvedl Večeřa.

Akce Klondike je koncipována v duchu Jacka Londona a přechodu zlatokopů přes průsmyk ke zlatým ložiskům. Účastníky čeká dlouhý přesun a také plnění úkolů, s nimiž se museli vypořádat jejich předchůdci. Obstát musejí i v orientaci v terénu. "Tři disciplíny zůstávají stejné. První je rozmrazení písku na náměstí, čímž symbolicky otevřou sezonu. Druhou bude vaření fazolí, tradičního jídla zlatokopů. A třetí bude rýžování na vybraném úseku potoka," řekl pořadatel akce.

Závod organizátoři zlatokopům každoročně zpestřují dalšími záludnými úkoly, přesný obsah však dopředu sdělovat nechtějí. "Tentokrát mohou očekávat rukodělné práce a možná i rodeo," podotkl Večeřa. Závodníci se oproti předchozím ročníkům nevydají na Příčnou horu, ale čeká je delší, čtrnáctikilometrová trasa kolem Zlatých Hor.

Dobývání zlata má v místě dlouhou tradici. Prvními písemnými zprávami je doloženo ve 13. století, odborníci ale počátek těžby cenného kovu odhadují už na přelom 10. a 11. století. Novodobá těžba zlata skončila v polovině 90. let, odkazuje na ni v okolí řada památek. Před sedmi lety se ve Zlatých Horách pořádalo Mistrovství světa v rýžování zlata, kromě akce Klondike se zde každoročně v létě koná soutěž v rýžování zlata O zlatou pánev starosty města.

Čtěte více:

Autoři | Foto commons.wikimedia.org

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.