čtvrtek 28. března 2024 Soňa

POZOR: Přichází čas pro podání Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ

Pro víc než 600 tisíc podnikatelů a živnostníků už pokračuje každoroční překážkový běh na trase daňové přiznání – Přehled OSVČ. V cíli právě dnes mají být všechny samostatně výdělečně činné osoby, které nepodávají daňové přiznání. Pro ně letos platí termín 10. dubna. Většina OSVČ má na podání Přehledu zdravotní pojišťovně lhůtu do 3. května a cca 35 tisíc podnikatelů – ti, kdo využívají služeb daňového poradce – má čas až do 3. srpna.

Termín pro podání Přehledu o příjmech a výdajích osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) se odvíjí od lhůty pro podání daňového přiznání. OSVČ je povinna zdravotní pojišťovně předložit Přehled nejpozději do jednoho měsíce ode dne, ve kterém měla podat daňové přiznání za uplynulý kalendářní rok. A protože po mnoha letech letos připadl poslední den pro podání daňového přiznání až na 3. dubna, posunuje se i poslední den pro podání Přehledu za rok 2016 na 3. května.

Osoby samostatně výdělečně činné, které nemají povinnost podávat daňové přiznání, musí podle zákona podat své zdravotní pojišťovně Přehled OSVČ do 8. dubna. Pokud ovšem zákonný termín připadá na sobotu, neděli, nebo svátek, je regulérním termínem následující pracovní den. Letos se tedy tato povinnost posunula na pondělí 10. dubna.

Jestliže podnikateli zpracovává daňové přiznání daňový poradce, je pro něj nejzazším termínem pro předložení Přehledu za rok 2016 až 3. srpen 2017 (tj. měsíc po pondělí 3. července, kdy musí podat daňové přiznání). Musí ale zdravotní pojišťovně nejpozději do 2. května doložit, že využije služeb daňového poradce, např. předložením kopie plné moci, kterou ho zmocnil ke zpracování daňového přiznání (zákon uvádí "do 30. dubna", ale toto datum letos připadá na neděli a 1. května je svátek).

Jak můžete Přehled podat?

Všem klientům VZP usnadní výpočet pojistného a vyplnění Přehledu interaktivní formulář na webu; kdybyste si snad přece jen nevěděli rady, najdete tam i vysvětlivky. V papírové podobě si Přehled samozřejmě můžete vyzvednout na kterémkoli pracovišti VZP. Interaktivní formulář vás při vyplňování povede a příslušné částky za vás spočítá, pak si ho můžete vytisknout.

Vyplněný a podepsaný Přehled můžete podat na kterékoli pobočce. Čekat tam určitě nebudete muset, pokud se objednáte on-line, nebo pokud využijete naše samoobslužné boxy, kde si formulář označíte datovým razítkem a vhodíte ho do boxu. Pokud byste ho chtěli poslat poštou, adresujte zásilku na centrální adresu: VZP ČR, P. O. BOX 111, 586 01 Jihlava.

Elektronicky můžete Přehled podat přes VZP Point. Dostanete se na něj i přes aplikaci Moje VZP, pokud do ní máte zřízený přístup. Vyplněný formulář můžete také odeslat prostřednictvím datové schránky.

Pro jistotu připomenutí: OSVČ má povinnost předložit Přehled všem zdravotním pojišťovnám, u kterých byla pojištěna v období, za které Přehled podává.

Kdy musíte zaplatit pojistné?

Od data podání Přehledu se pak odvíjí termín pro zaplacení doplatku pojistného. Rozdíl mezi zaplacenými zálohami a vypočtenou výší pojistného je splatný vždy nejpozději do 8 dnů po dni, ve kterém byl, popřípadě měl být podán Přehled. Termínem pro zaplacení je tedy letos pro většinu OSVČ maximálně 11. května.

Pozor: jestliže Přehled podáte dřív, je třeba datum pro platbu vypočítat podle skutečného data podání Přehledu.

U osob, které daňové přiznání nepodávají, je doplatek pojistného splatný maximálně do 18. dubna 2017.

Podnikatelé s daňovým poradcem počítají termín doplatku pojistného od svého data podání Přehledu; maximálně to může být 11. srpen 2017.

Vyplývá-li z Přehledu naopak přeplatek, považuje se podání Přehledu automaticky za žádost o jeho vrácení (jestliže plátce nepožádal o použití této částky na úhradu zálohy na pojistné na další období). Případný přeplatek zdravotní pojišťovna vrátí do jednoho měsíce. Plátce pojistného ale nesmí mít vůči zdravotní pojišťovně jiný splatný závazek. Má-li takový závazek, použije se přeplatek pojistného k jeho úhradě.

Od měsíce, kdy byl (nebo měl být) podán Přehled, je nutno platit zálohy na zdravotní pojištění v nové výši, která vyplynula z Přehledu. Minimální částkou měsíční zálohy na pojistné v roce 2017 je 1 906 Kč; tu musí platit všechny OSVČ, které jsou povinny hradit zálohy na pojistné a dodržet minimální vyměřovací základ.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.