sobota 20. dubna 2024 Marcela

U radnice parkuje karavan, který je údajně petiční stánek. Radnice i policisté jsou na něj krátcí

Čtyři dny parkuje před radnicí v historickém centru Olomouce se svým pomalovaným karavanem kontroverzní pražský taxikář a aktivista Zdeněk Ponert. Radnici ani policii se zatím nepodařilo Ponerta přimět k odjezdu, protože taxikář tvrdí, že jeho obytný automobil i v sousedství postavený modrý stan jsou petičními stánky, ve kterých mohou lidé podepsat petici za zrušení zákonů o zániku Československé federativní republiky.

Na Horní náměstí v srdci městské památkové rezervace, kam je vjezd automobilů kvůli pěší zóně zakázán, přijel Ponert s karavanem v pátek. Vedle zaparkovaného vozidla postavil prostorný petiční stan. Z karavanu opatřeného nápisy a obrazy, mezi nimiž je levotočivá svastika či podobizny československého prezidenta Edvarda Beneše a vůdce chodského povstání Jana Sladkého Koziny, po zaparkování odstranil registrační značky.

Mluvčí městské policie Petr Čunderle řekl, že strážníci s Ponertem hovořili hned v pátek poté, co byli upozorněni na netradiční petiční stánek na Horním náměstí. "Tvrdil, že jeho jednání je v souladu s petičním zákonem," uvedl Čunderle. Strážníci vyzvali Ponerta, aby Horní náměstí opustil, taxikář ale neuposlechl. "Věc proto byla předána Policii ČR," dodal Čunderle. Policie situaci na místě prověřila a podle mluvčí Ireny Urbánkové nezjistila podezření ze spáchání trestného činu, takže věc prošetřuje městská policie.

Jana Doleželová z tiskového oddělení radnice řekla, že Ponert se pohybuje na hraně petičního zákona, takže magistrát ani policie jej nemůže donutit k odjezdu. Ponert totiž podle Doleželové nenarušuje plynulost silničního provozu, nečiní výtržnosti, nepřekáží lidem na náměstí a nestojí na vyhrazeném parkovišti. "Nelze jej proto ani odtáhnout," řekla.

Podle advokátky a městské zastupitelsky Dominiky Kovaříkové karavan nelze považovat za petiční stánek. "Podle mne jde v této chvíli o obcházení petičního zákona. To by mohl rozbalit šapitó přes půlku náměstí a tvrdit, že je to petiční stánek," komentovala Kovaříková na facebooku Ponertovo počítání. Podle ní Nejvyšší správní soud řešil podobný případ, kdy petiční vozidlo parkovalo na chodníku. "Došel k závěru, že nelze výkonem petičního práva porušovat jiné veřejnoprávní normy. Je to (Ponert v Olomouci) v podstatě analogický případ, takže policie by konat měla," upozornila.

Náměstek primátora Aleš Jakubecnna svém facebookovém profilu uvedl, že Ponert dostal pokutu za vjezd do pěší zóny, avšak nesouhlasil s ní. Taxikář z auta odmontoval SPZ, takže se z něj prý stal petiční stánek. Podle Kovaříkové automobil v okamžiku vjezdu do pěší zóny nebyl petičním stánkem a městská policie měla právo zasáhnout. Kovaříková míní, že ani po zaparkování na Horním náměstí se z karavanu petiční stánek nestal. Svým karavanem a stanem zkomplikoval o víkendu farmářské trhy, jehož stánky musely být posunuty.

Čtěte více:

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.