pátek 29. března 2024 Taťána

Zahájení turistické sezony v Olomouci bude ve znamení sportu

Ve znamení sportu bude zahájení letošní turistické sezony v Olomouci, které je naplánováno na sobotu. Lidé budou moci navštívit některá sportoviště ve městě nebo změřit síly v netradičních sportovních soutěžích, řekla mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

Kromě domovského stadionu fotbalového týmu SK Sigma Olomouc či tělovýchovných jednot budou moci lidé navštívit třeba centrum Baluo, které se zabývá výzkumem zaměřeným na sport a pohyb vůbec.

Sportovní nádech bude mít start turistické sezony podle Štědré kvůli tomu, že Olomouc se stala Evropským městem sportu 2017. Evropská asociace hlavních měst sportu ocenila nabídku sportovišť v Olomouci a také investice města do této oblasti.

"Olomouc se chce prezentovat jako evropské město sportu, a tak se kromě obvyklých atrakcí v centru města mohou lidé během soboty podívat i na mnoho sportovišť do míst, která jinak nejsou běžně přístupná," uvedla mluvčí radnice.

Své brány v sobotu otevře například fotbalový Andrův stadion. Lidé budou moci navštívit také areály tělovýchovných jednot Lodní sporty Olomouc a Lokomotiva Olomouc. Otevřeno bude i nové aplikační sportovně-výzkumné centrum Baluo. Areál tvoří komplex sportovišť, studií a laboratoří, zaměřených na podporu pohybové aktivity a zdravého životního stylu a na prevenci civilizačních chorob. Baluo je projekt Fakulty tělesné kultury na Univerzitě Palackého v Olomouci.

Součástí zahájení sezony budou v sobotu také tradiční prohlídky budovy radnice s výstupem na věž, vyhlídkové plavby historickým centrem Olomouce či projížďky na netradičním vozítku Ološlap. Odpolední program na Horním náměstí završí koncert skupiny Skramasax.

Do Olomouce každoročně zavítá přibližně 100.000 turistů, přičemž více než polovina jich je ze zahraničí. Počet turistů v ulicích Olomouce výrazně roste hlavně v letních měsících a také v závěru roku. Například loni vánočně vyzdobenou Olomouc navštívily desítky tisíc lidí z tuzemska i ciziny. Mezi turisty loni byli i návštěvníci z Číny či Jižní Koreje.

Čtěte více:

Autoři | Foto Lukáš Navara

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.