pátek 29. března 2024 Taťána

„Věž sebevrahů" kostela svatého Mořice je znovu otevřena. Zabezpečení na jejím vrcholu stále chybí

Vež kostela sv. Mořice v centru Olomouce je znovu otevřena. Farář ji nechal znovu zpřístupnit poté, co ji koncem minulého roku nechal zavřít po sérii sebevražd. Celkem byly tři z rozmezí čtyř let.

Farář kostela sv. Mořice František Hanáček vysvětlil pro server iDnes.cz, proč je věž kostela znovu otevřena: „Vedl nás k tomu tlak veřejnosti. Lidem vadilo, že je věž zavřená,“ řekl Hanáček.

Pracovníci či průvodci, kteří by pracovali ve věži a dohlíželi na návštěvníky, tu nejsou. Jediné, co stojí před vstupem do věže, je kasička, do které mohou návštěvníci hodit symbolické vstupné.

Naposledy z veže mořického kostela skočil na podzim minulého roku čtyřiačtyřicetiletý muž. Předtím to byla v květnu roku 2015 ukončil svůj život skokem z věže jedenatřicetiletý sebevrah. V roce 2013 vzaly hlubiny pod věží život sedmnácitleté dívky.

Co se týče zabezpečení, o kterém se mluví na olomoucké radnici, věž zatím postrádá. Podle Ladislava Šnevajse by se mohlo objevit na vrcholku věže příští rok. „Bude to kombinace zábradlí, bezpečnostního skla a sítě z ocelových lanek,“ řekl Šnejvajs pro iDnes.cz.

Čtěte více:

 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.