úterý 16. dubna 2024 Irena

FOTO: V areálu olomoucké Podkovy vzniklo coworkingové centrum Vault 42

Dnes bylo novinářům představeno nové coworkingové centrum Vault 42, které vzniklo na ulici Koželužská v centru Olomouce, konkrétně v Rezidenci Podkova. Po dokončení pojme až 35 odborníků v oblasti marketingu, grafiky či IT.

 Vault 42 je prostorem, který spojuje profesionály na volné noze, poskytuje jim pracovní zázemí a současně jim dává možnost sdílet informace a vzájemně se ovlivňovat a rozvíjet.

Na Vaultu 42 se začalo pracovat přibližně před dvěma lety v režii iniciátora projektů, Radka Holíka.  „Pryč jsou doby, kdy jsme se báli o svoje know-how. Lidé změnili přístup a přešli od protekcionismu ke sdílení informací, vědomostí a zkušeností. Došli jsme k závěru, že díky vzájemné spolupráci jsme si vzájemně mnohem prospěšnější a pomáhá nám to k rychlejším profesnímu růstu,“  komentuje Radek Holík základní princip, který sdružuje členy coworkingového centra.


Venkovní vstup a dokončená část Vaultu 42, kde nyní pracuje 10 freelancerů

Radka Holíka myšlenka sdíleného pracovního prostoru napadla již při studiích, nejvíce zkušeností s tímto principem načerpal při vedení své fullservisové marketingové agentury Rency. „Současná doba je v rámci našeho oboru extrémně náročná na čas, pozornost i informace. Sdílení je vlastně jakousi konkurenční výhodou freelancerů. Ten, kdo se s těmito principy ztotožňuje, si ze své cesty odstraní spoustu překážek,“ dodává Holík.


Radek Holík, iniciátor projektu Vault 42

Primárním úkolem coworkingového centra je poskytnout freelancerům (nezávislým profesionálům) pracovní zázemí. Dalším a jedinečným přínosem centra je již výše umiňované sdružování profíků, kteří spolu můžou pracovat na jednotlivých zakázkách a projektech. Díky networkingu mohou freelanceři získat cenné kontakty, navázat důležitá partnerství nebo se zapojit do nových projektů. 

Jednou z nich je například Bára Čermáková, která dělá marketing a tlumočí. „Využila jsem to především kvůli sebedisciplíně, svou roli hrála opotřebovanost a celkem mizející energie člověka, který pracuje na volné noze. Já to dělám už osmým rokem, je to dlouhá doba. Člověk potřebuje nové impulsy, byla to příležitost, jak se z toho dostat," řekla.

Eventová akce ve Vaultu 42 na téma Virtuální realita

 Projektový přístup se projevil i v ergonomickém řešení coworkingového centra. Autoři architektonické koncepce, studio Raketoplán, rozdělili prostory do pěti zón. Každé zóně odpovídá jiné pracovní tempo. Své místo zde najdou ti, kdo pro práci potřebují absolutní klid i typy, kterým naopak vyhovuje mírný ruch nebo při práci potřebují diskutovat a radit se.

Momentálně je ve Vaultu 42 obsazeno všech 10 pracovních míst, dalších 25 bude zpřístupněno začátkem června. Ta alespoň částečně uspokojí vysokou poptávku, kterou eviduje Ondřej Nosek, Space&community Manager. „K pracovním místům přibudou i dvě zasedací místnosti. Budeme je využívat k organizování pravidelných akcí, pro členy Vaultu 42 budou běžně přístupné třeba pro pracovní setkání. Kromě toho je chceme nabídnout i široké veřejnosti. Bude možné zde připravit soukromé konference, semináře či školení,“ upřesňuje Ondřej Nosek.

Oficiální otevření dalších částí Vaultu 42, které pojmou dalších 25 lidí, je plánované na 5. června.

Čtěte více:

 

Autoři | Tisková zpráva | Foto Vault 42 (archiv)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.