pátek 29. března 2024 Taťána

Kdy budeme mít Holický les – rekreační zónu pro veřejnost, která v Olomouci nemá obdoby?

V dnešní době, kdy je každá volná parcela ve městě zastavena, jsou projekty jako Holický les vzácností. Zastavitelná parcela na kraji města v blízkosti dálnice je jako stvořená pro výstavbu nové výrobní nebo skladovací haly. Přesto se podařilo volný prostor uchránit před komerčním využitím, aby zde mohla vzniknout rekreační zóna pro veřejnost.

Mladý lesopark, vodní plochy obklopené loukami, beach volejbal, travnatá hřiště, lanové centrum, in-line okruhy, cyklostezky, dětské hřiště, workout hřiště, vše protkané zpevněnými cestami, které se na jedné straně spojují u parkoviště, na druhé vedou až na ulici Přichystalovu a Šlechtitelů, kde jsou zastávky MHD. K tomuto krásnému místu pro trávení volného času má dnešní podoba Holického lesa ještě daleko, ale díky úsilí městských radních, magistrátu, zejména odboru životního prostředí, i neziskového sektoru se vizi daří pomalu naplnit.

Celková rozloha Holického lesa bude 100 hektarů. Pro představu, celková rozloha olomouckých parků je poloviční. Předsedkyně Spolku pro Holický les Ivana Kalodová nám sdělila více o tom, jak je celý projekt realizovaný: „V roce 2010 byla zpracovaná projektová dokumentace od firmy AGERIS.  Je to velký projekt, který je potřeba rozdělit na etapy. První část už je realizovaná na ploše 33 hektarů, kde dřív bylo pole. V roce 2013 se zde zasela tráva a vysadilo 72 tisíc stromků. V současnosti se snažíme získat dotace na cyklostezku, která povede přes Holický les a propojí Holici s Novým Světem a dále centrem města. Součástí toho je i vybudování lávky přes železniční trať. Pokud všechno půjde tak jak má, bude tato etapa hotová během příštího roku.“

V sousedství Holického lesa je dnes prostor, který je malinkatým ostrůvkem divočiny na kraji města. Většinu jeho plochy zatím tvoří pole, neprostupné houštiny a slepé rameno Moravy. Právě tady by dále měly vzniknout vodní plochy obklopené loukami a stromy. Také tento záměr už začíná nabývat reálných rozměrů. Povodí Moravy zařadilo jeho uskutečnění do plánu výstavby protipovodňových opatření, jako jeho čtvrtou etapu. Tato úprava území dále rozšíří prostor využitelný pro rekreaci nejen obyvatel města Olomouce.

Postupná realizace celého Holického lesa je především otázkou získávání financí na jeho jednotlivé části. Za celým projektem tak stojí tvrdá práce města i neziskového sektoru. Spolek pro Holický les mimo jiné pořádá pro veřejnost tři akce za rok. „Jednou z akcí, které pořádáme, je jarní úklid. Ten bývá v dubnu v rámci akce Ukliďme svět, ukliďme Česko a účastní se ho kolem čtyřiceti lidí. Každý rok uklidíme až dva kontejnery odpadu a celkově jsme za sedm let uklidili už 55 tun odpadu. V roce 2012 jsme zorganizovali úklid velké černé skládky a odvezlo se 46 tun odpadu,“ sdělila Kalodová.

Čtěte více:

Autoři | Foto Jan Kvapil, holickyles.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.