čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomoučtí herci budou na veřejnosti předčítat úryvky z románových děl

Na čtyřech místech Olomouce budou příští týden ve středu znít úryvky z nejnovější evropské literatury v českém překladu. Veřejnosti je budou předčítat známí olomoučtí herci a moderátoři. Akce je součástí literárního festivalu Noc literatury, do které se město zapojuje počtvrté.

Číst se tentokrát bude na Horním náměstí, v divadelní zkušebně Moravského divadla, v kapli svatého Jeronýma na radnici a v nových prostorách Divadla na cucky na Dolním náměstí. Informovala o tom Tereza Vintrová z pořádající Vědecké knihovny v Olomouci.

„Tentokrát se všechna stanoviště shodně sešla uvnitř historického centra města, což je výhoda především pro návštěvníky, kteří jistě ocení krátkou docházkovou vzdálenost mezi jednotlivými místy. Návštěvníci uslyší úryvky celkem z devíti evropských děl," uvedla Vintrová.

Milovníci literatury se mohou letos těšit například na ukázky z knihy Ukulele jam dánského autora Alena Meškoviće, která je příběhem o smutku, naději a válce, o hormonech a touze perspektivou mladého imigranta. Herci budou předčítat také z knihy Geniální přítelkyně, autorkou je Elena Ferrante. „Zájem o tvorbu této autorky či skupiny autorů podporuje to, že se jí či jim už od počátku 90. let úspěšně daří tajit svou totožnost," doplnila Vintrová.

Své hlasy interpretovaným dílům propůjčí Dita Vojnarová a Aleš Spurný z Českého rozhlasu Olomouc, z Moravského divadla Olomouc Daniela Krahulcová, Lenka Kočišová a také herečka Ivana Plíhalová s kolegou Petrem Kubesem. Děl prezentovaných v Divadle na cucky se ujmou Veronika Špačková, Adéla Poláková a Jan Machalka. Příspěvky se střídají po půl hodinách, aby měli návštěvníci možnost vyslechnout si čtení na všech stanovištích. Veřejně předčítat se v Olomouci bude od 18:00 do 22:00.

V Olomouci se akce poprvé uskutečnila v roce 2014. Noc literatury přináší veřejná čtení evropské literatury v překladu na atraktivních i běžně nedostupných místech. Každý rok jsou vybírány úryvky ze současné literatury, která je v češtině teprve čerstvě vydaná nebo se na jejím vydání intenzivně pracuje. Letošního ročníku festivalu se zúčastní téměř šest desítek českých měst. Loni se v Olomouci předčítalo pod širým nebem na Horním náměstí, v parkanových zahradách filozofické fakulty či ve Vlastivědném muzeu.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.