pátek 29. března 2024 Taťána

Celé Česko si dnes připomíná konec války

Na řadě míst v Česku si dnes budou politici, pamětníci a další lidé připomínat konec druhé světové války. Nejvyšší představitelé státu a armády se tradičně sejdou v Národním památníku v Praze na Vítkově. Akce se ale tentokrát nezúčastní prezident Miloš Zeman, na veřejnosti se objeví až odpoledne při jmenování nových generálů. Konec války si dnes připomene i řada evropských zemí.

Politici, vojáci a veteráni na Vítkově položí věnce. Piety se zúčastní premiér Bohuslav Sobotka, ministr obrany Martin Stropnický  nebo náčelník generálního štábu armády Josef Bečvář. Prezidenta podle serveru Aktuálně.cz zastoupí při některých úkonech, které hlava státu při akci obvykle provádí, předseda Senátu Milan Štěch. Po konci ceremoniálu ministr obrany udělí nejvyšší resortní vyznamenání 32 válečným veteránům a dalším osobnostem.

Zeman odpoledne povýší a jmenuje nové generály, mimo jiné zřejmě i první ženu, Lenku Šmerdovou, do hodnosti generálky české armády.

Představitelé armády se zúčastní například také pietního aktu na pražském Klárově či v Kounicových kolejích v Brně. V dalších městech položí věnce k místním památníkům představitelé samospráv a třeba v Sokolči na Nymbursku se koná setkání pamětníků záchrany osvětimských vězňů z transportu smrti v roce 1945.

V Plzni dnes končí několikadenní oslavy výročí konce války s ukázkami historické bojové techniky či dobových vojenských kempů. Do Velichovek na Náchodsku dnes také dorazí konvoj americké historické vojenské techniky.

Druhé světové války se zúčastnila většina států světa. S více než 60 miliony obětí se stala dosud největším a nejvíc zničujícím válečným střetnutím v dějinách lidstva. Češi bojovali proti nacistům ve válce na západní i východní frontě.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.