pátek 29. března 2024 Taťána

Blíží se zákaz kouření v restauracích, některé v Olomouci už jsou nově nekuřácké s předstihem

Jen menší provozní komplikace způsobí chystaný zákaz kouření majitelům restaurací v Olomouckém kraji. Některé restaurace přestaly být kuřácké s předstihem a majitelé podniků, ve kterých si hosté nyní můžou zapálit cigaretu, se nového nařízení neobávají. Hostům vybudují provizorní kuřácké zázemí venku před pohostinstvím.

Hloučky kouřících štamgastů budou od 1. června postávat před olomouckou restaurací U Bystřičky, která si dosud zachovala punc zakouřené hospody nižší cenové skupiny. „Zákaz budeme samozřejmě respektovat a v naší hospodě se kouřit nebude. Hosté si budou muset jít zapálit ven," řekla její provozovatelka Stanislava Stroupková.

Před hospodou U Bystřičky budou proto během otevírací doby instalovány popelníky. „Každý večer je po zavření restaurace budeme schovávat. Nedopalky, které budou na zemi, samozřejmě posbíráme," podotkla Stroupková.

Na zákaz kouření je s předstihem připravený The BLACK STUFF Irish Pub & Whisky Bar v Olomouci. „Už od ledna jsme nekuřácký podnik. Hosté chodí kouřit na chodbu před barem nebo přímo ven," řekl majitel baru Zdenek Kortiš, podle kterého bar prostor vyhrazený uvnitř pro kuřáky postupně zmenšoval, takže úplný zákaz kouření hosté přijali bez problémů.

Kouřit venku budou od června také hosté hospody v Penčicích u Přerova. „Postavím ven popelníky a na zimu místo vyhrazené pro kuřáky možná i zastřeším," řekl její provozovatel Dan Zatloukal. Většinu hostů penčické hospody podle něj tvoří kuřáci, kteří se už s blížícím zákazem smířili. „Někteří se na něj dokonce těší. Předpokládají, že v hospodě vykouří míň cigaret a po příchodu domů nebudou tolik cítit kouřem," uvedl Zatloukal.

Restauratéři se neobávají, že by lidé po zákazu kouření častěji popíjeli pivo doma, kde si u toho můžou zapálit oblíbenou cigaretu. „Nemám z toho strach. Hospoda je veřejný prostor, kam se chodí lidé pobavit. Člověk se tam často potká s lidmi, se kterými by se jinak neměl kde dát do řeči. Najednou se tam může domluvit například na pořezání dřeva nebo jiné službě," míní Stroupková. Lednový dobrovolný zákaz kouření podle Kortiše tržby baru nesnížil. „Pouze klesl prodej doutníků, protože kouřit doutník venku na zastávce není úplně ideální. Naše celkové tržby ale zůstaly stejné," uvedl.

Podle ředitele přerovského Pivovaru Zubr Tomáše Pluháčka se většina restaurací na zákaz kouření chystá a budují například venkovní kuřácké koutky. „Když bylo v některých našich restauracích před několika lety zakázáno kouření, tak se jim změnila klientela a nakonec na tom vydělaly. Provozovatel sice ztratil stůl štamgastů, ale začaly mu chodit rodiny s dětmi či mladí lidé, kterým dříve vadil cigaretový kouř," podotkl.

Pluháček míní, že zákaz kouření můžou na svých tržbách pocítit hlavně malé venkovské hospody, jejichž provoz je závislý na útratách pravidelných hostů. „Máme o ně obavy. Chodí do nich hrát karty či si poklábosit pár štamgastů, kteří jsou zvyklí si k pivu dát cigaretu," dodal.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.