čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Jak bude vypadat v budoucnu náměstí Republiky? Radní si nechají zpracovat studii

Olomoucká radnice si nechá zpracovat studii budoucí podoby Náměstí Republiky a jeho okolí v historickém centru města, jehož velkou část nyní zabírá parkoviště. Zároveň město připravilo veřejnou diskusi i anketu, sdělil primátorův náměstek Aleš Jakubec.

Studie se bude podle Jakubce týkat prostoru Náměstí Republiky a přilehlých ulic Křížkovského, Mariánská, Akademická a Wurmova. Zahrnovat bude také Biskupské náměstí. „Vedení města chce do přípravy budoucí podoby této důležité lokality zapojit i instituce, které zde sídlí, uživatele prostranství a nemovitostí i ostatní občany," uvedl Jakubec.

Náměstí Republiky má trojhranný tvar a nyní se vyznačuje značným pohybem automobilů a vysokým počtem chodců, na které má být při úpravě náměstí kladen větší důraz. Na náměstí chybí mobiliář a zeleň, která by lidem poskytla stín.

Diskuze s veřejností je naplánována na 19. června. „Jedná se o velmi frekventovaná a významná veřejná prostranství, i proto je správné, když se bude o jejich úpravách a o chystané studii veřejně diskutovat," uvedl primátor Antonín Staněk.

Radnice by díky studii měla získat přehled o možných úpravách Náměstí Republiky i jeho okolí, kde sídlí například olomoucké arcibiskupství, Vlastivědné muzeum, Muzeum umění či Univerzita Palackého.

Čtěte více:

Autoři | Foto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.