úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Olomoucký kraj ulehčil hluchoněmým komunikaci s krajským úřadem díky projektu Tichá linka

Olomoucký kraj je druhým krajem v České republice, který se připojil k projektu online komunikace pro osoby se sluchovým postižením. Tichá linka výrazným způsobem ulehčuje neslyšícím osobám vyřizování potřebné agendy na krajském úřadě.

Olomoucký kraj je druhým krajem v České republice, který se připojil k projektu online komunikace pro osoby se sluchovým postižením. Tichá linka výrazným způsobem ulehčuje neslyšícím osobám vyřizování potřebné agendy na krajském úřadě.

Novou službu mohou využívat neslyšící, kteří k běžné komunikaci používají český znakový jazyk. Prostřednictvím webové aplikace www.tichalinka.cz si nyní z jakéhokoliv místa vyřídí potřebné telefonáty. Klienti olomouckého krajského úřadu si mohou vybrat službu znakového tlumočení či přepis do mluvené řeči.

„Zapojení Olomouckého kraje do projektu je logickým krokem hned ze dvou důvodů. Jednak v tom vidím velkou pomoc sluchově handicapovaným občanům v jejich každodenním životě. Současně tímto hejtmanství naplňuje jedno ze svých  opatření v rámci vyrovnávání příležitostí osob se zdravotním postižením,“ řekl k novince hejtman Ladislav Okleštěk.

Sluchově postižení občané byli dosud při vyřizování svých záležitostí u lékaře nebo na úřadech odkázáni například na psaní mobilních textových zpráv, na chatování a na komunikaci prostřednictvím sociálních sítí. Servis v podobě online přepisu či online tlumočení si museli podle potřeby zajistit sami.

Nová služba na krajském úřadě je bezplatná a je k dispozici během celé pracovní doby jednotlivých odborů. Pro komfort klientů a zkrácení doby vyřizování požadovaných úkonů se obecně doporučuje domluvit si schůzku se zaměstnancem instituce prostřednictvím e-mailu. Úředník tak bude mít čas zajistit si předem potřebné technické vybavení a zkrátí se čekací doba žadatele.

Do projektu Tichá linka se mimo Olomouckého a Jihočeského kraje zapojila i některá kontaktní pracoviště Úřadu práce České republiky, tři knihovny a rovněž města. Celkem se k nové službě pro sluchově postižené připojilo 34 institucí veřejné správy.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto ŠJů, Wikimedia Commons [CC BY 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0)], via Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.