čtvrtek 28. března 2024 Soňa

I přes svůj handicap chce Tomáš sportovat. Potřebuje ale pomoct, aby si mohl pořídit speciální handbike

Vozíčkář Tomáš Helísek pořádá výzvu, aby si mohl pořídit speciální adaptér na kolo a začít sportovat. Kvůli zdravotním komplikacím podstoupil 13 operací a jeho pohybové možnosti jsou omezené. Přesto se nevzdává a věří, že s pomocí lidí může dosáhnout svého snu.

Tomášův příběh nezačal zrovna vesele. Narodil se předčasně s dětskou mozkovou obrnou, ale nikdo tehdy přesně nevěděl, co to znamená, a tak musel absolvovat mnoho lékařský prohlídek a vyšetření. Po čase mu byla diagnostikována těžká skolióza páteře. Kvůli těmto zdravotním komplikacím musel podstoupit 13 operací. Ty mu sice zachránily život a zpevnily páteř, ale zároveň jej omezují v pohybu. Nemůže vykonávat žádný sport, aby posiloval svaly, které celoživotním sezením na vozíku ochabují.

Nyní ve svých 31 letech poprvé vyzkoušel jízdu na kole za pomoci speciálního hybridního adaptéru. „Je to nepopsatelně skvělý pocit, když jedete svobodně, ne na elektrickém vozíku, a můžete se aktivně fyzicky zapojit. Když cítíte nejen únavu, ale i svaly a víte, že děláte něco pro sebe,“ pochvaluje si Tomáš.

Rozhodl se proto, že si tento adaptér pořídí a bude se věnovat sportu a zlepší si tak své fyzické zdraví. Celý handbike ale stojí 155 000 korun a nehradí jej pojišťovna. Proto se Tomáš rozhodl obrátit s žádostí o pomoc na veřejnost. Pořádá veřejnou výzvu a doufá, že ještě lotos vyrazí na vyjížďku.

Tomáš o sobě říká, že žije na 150%. Miluje svou práci, ta obnáší získávání podpory a dárců pro neziskové organizace. Pomáhá také svým známým v několika projektech. Když má prostor a čas, tak rád fotí a toulá se přírodou. Miluje svou rodinu a dceru. Jediné, co mu v životě chybí je možnost sportovat.

Dlouhou dobu svůj sen odsouval, protože si myslel, že peníze nemůže sehnat. Dnes je ale přesvědčený, že pokud lidé v něco věří, pokud si to přejí a vzájemně si pomohou, tak to jde dokázat. Částka, kterou potřebuje vybrat na svůj handbike, je sice vysoká, ale když se spojí dostatečné množství lidí, tak jí lze i pomocí malých příspěvků dosáhnout.

Přispět na handbike a pomoct tak Tomášovi mít možnost sportovat můžete na  transparentní bankovní účet č. 2501236926/2010 nebo na osobní bankovní účet č. 1204599013/3030, to pokud nechcete být odhaleni na transparentním účtu. Váš příspěvek na něj bude následně přesunut a vy dostanete potvrzení. Pomoci můžete také sledováním a sdílením události na sociálních sítích. Svou výzvu zde prezentuje událostí Svoboda na kolech – speciální kolo pro handicapovaného Tomáše (viz: https://goo.gl/Pr6gfa) a zde také získáte potřebné informace a dozvíte se, jak se výzva Tomáše směrem k veřejnosti vyvíjí.

Tomášovu výzvu už podpořila také akce 1000 Miles Adventure, pomocí níž přispívají účastníci svými našlapanými kilometry. Většinou podporují postižené a letos se rozhodli svou pomoc věnovat právě Tomáši Helísovi, který si díky tomu bude moci pořídit přídavný vozík.

Čtěte více:

Autoři | Foto archiv Tomáš Helísek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.