čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Pro některé hospody v Olomouckém kraji znamenal protikuřácký zákon snížení tržeb

Rozdílný dopad má nedávný zákaz kouření na provoz restaurací v Olomouckém kraji. Zatímco některé restaurace hlásí za červen výrazný pokles počtu hostů i tržeb, tak jiné mají zatím jen mírný úbytek.

Návštěvnost restaurací, hospod a barů nyní drží pěkné počasí, díky kterému se kuřáci mohou své neřesti nerušeně oddávat na venkovním posezení. Skutečný dopad zákazu kouření na návštěvnost restaurací se tak ukáže až s příchodem podzimu, kdy kouření venku už nebude tak pohodlné.

Sociální sítě jsou od konce května, kdy začal platit zákaz kouření, plné fotografií prázdných restaurací. Kouřící hosté se totiž z příjemného chládku hospod přesunuli na letní zahrádky či na improvizovaná kuřácká místa u vchodu. Plná je v letních dnech například nová zahrádka před pivnicí Na rampě nedaleko hlavního vlakového nádraží v Olomouci, kde většinu hostů tvoří kuřáci. Zatímco dříve i v parných dnech štamgasti popíjeli pivo uvnitř, tak nyní vysedávají venku. Do stavby vyvýšené zahrádky provozovatel pivnice investoval 150 000 korun.

"Návštěvnost po zákazu kouření zatím klesla jen mírně," řekl Dušan Neumann, který pivnici Na rampě provozuje. Podle něj byla investice do zahrádky nutná, bez ní by se pivnice po zákazu kouření neobešla. Neumann upozornil, že zatímco nyní dalo přednost domácímu popíjení piva s cigaretou jen pár hostů, tak v zimě se situace může výrazně změnit, jelikož štamgasti se při kouření venku před hospodou budou muset vyrovnat s chladným počasím a nepohodou.

Naopak padesátiprocentní pokles tržeb má za červen restaurace U Žida na kraji Olomouce. "Projevilo se to (zákaz kouření) velmi špatně. Vnitřek hospody je přes den prázdný a servírka hospodu ve tři odpoledne zamyká. V provozu je pouze zahrádka," řekl majitel restaurace Lubomír Čechovský.

Naopak vyšší návštěvnost má jeho restaurace na nedalekém hřišti v městské části Nový Svět. "Štamgasti, kteří chodili do hospody U Žida, teď zůstávají na hřišti a dívají se na fotbal, než aby seděli u nás na zahrádce, kde se toho moc neděje. Kdybych neměl silný prodej obědů a hospodu na hřišti, tak bych teď asi po 26 letech zkrachoval," podotkl Čechovský.

Návštěvnost letní zahrádky hospody U Žida pomáhá zvýšit pravidelné grilování, které vždy přiláká lidi z okolí. "Hospoda je ale stejně prázdná, protože hosté sedí venku," řekl Čechovský. Doufá, že s příchodem zimy se lidé do jeho hospody vrátí. "Budou ale od piva odbíhat kouřit ven na zahrádku. Čím víc se toho vypije, tím víc se kouří, takže tam budeme s několika dalšími nekuřáky sedět sami. Za 26 let, co s manželkou máme hospodu, jsem takovou krizi ještě nezažil," dodal.

Dopad zákazu kouření v restauracích na konzumaci čepovaného piva podle ředitele Pivovaru Zubr Tomáše Pluháčka zmírnilo teplé počasí, díky kterému mohou lidé sedět na zahrádkách nebo využívat venkovní kuřácké koutky. "Zatím nemáme informace, že by některá z našich hospod kvůli zákazu kouření ukončila svůj provoz," řekl Pluháček.

Čtěte více:

Autoři | Foto pexels.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.