pátek 29. března 2024 Taťána

Charita vyšle do ulic kameloty. Rozdají povodňový zpravodaj - 20 let poté

10. července 1997, Olomouc je zaplavená. Ve většině částech města nejde proud, nefungují telefony, jsou zastaveny dodávky plynu a někde i vody. Lidem uvězněným v panelácích a na sídlištích chybí kromě potravin a pitné vody také jakékoliv informace. Místní tisk nevychází.

„Povodňový zpravodaj“ vymyslí na Charitě v půl čtvrté ráno. Kolem sedmé mají zajištěnou nezatopenou tiskárnu a v podvečer rozvážejí autem i na loďkách prvních 5000 výtisků zpravodaje. Stejné zprávy i snímky si Olomoučtí pročtou a prohlédnou i v pondělí 20 let poté - 10. července 2017. V ulicích města jim povodňový speciál rozdají kameloti.

Arcidiecézní charita Olomouc připomíná 20. výročí od ničivých povodní speciálním webem www.povodne97.cz, kde si lidé přečtou příběhy, které se opravdu staly, prohlédnou si dobové fotografie a zjistí, jak voda zaplavovala Moravu den po dni. Na motivy některých příběhů navíc vytvořili rozhlasoví tvůrci minutové hry. Ty odvysílá Český rozhlas Olomouc během července. Po premiéře si tyto hry pustí také čtenáři charitního speciálního webu. Výročí připomínají také video spoty zobrazující zaplavená místa před 20 lety a to, jak vypadají v současnosti.

Do povodní 1997 Charita poskytovala humanitární pomoc v zahraničí, například na Ukrajině nebo při válečném konfliktu na Balkáně. Toho využila také při katastrofě, která zasáhla skoro celou Moravu. „Charita tehdy okamžitě zareagovala a pomohla tisícům lidí a desítkám obcí a institucí. Tyto schopnosti a zkušenosti zúročila i v následujících letech, kdy pokračovala a dosud pokračuje v pomoci lidem zasaženým mimořádnými událostmi,“ sděluje šéf humanitárního oddělení Arcidiecézní charity Olomouc Martin Zamazal.

Pro případ mimořádné události Charita aktivuje charitní systém včasné reakce, využívá humanitární sklad s čistící i vysoušecí technikou a dalším materiálem, je schopná zajistit prostory pro evakuované a další návaznou pomoc díky celorepublikové síti sociálních zařízení a služeb. „V krátkém čase dokážeme zorganizovat materiální i finanční sbírku a co nejrychleji doručit potřebnou pomoc  zasaženým osobám. O tom, že Charita je opravdu schopna rychle a efektivně reagovat, svědčí také uzavřené dohody mezi Charitou a hasiči v rámci integrovaného záchranného systému,“ dodává Martin Zamazal.

Tisková zpráva | Foto By Ladislav Svoboda (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.