pátek 29. března 2024 Taťána

Univerzita vydává 400 let starou matriku. Jsou v ní zmínky o Albrechtovi z Valdštejna nebo Janu Sarkanderovi

Univerzita Palackého v Olomouci vydala svou nejstarší matriku z let 1576 až 1650. Výpravná edice obsahuje 6690 záznamů a eviduje řadu slavných studentů, včetně Albrechta z Valdštejna, Karla ze Žerotína nebo Jana Sarkandra. Univerzita o tom informovala na svém webu. Podle jejího rektora Jaroslava Millera se jedná o výjimečný počin. Impulsem k vydání bylo loňské 70. výročí obnovení univerzity.

„Poměrně málo evropských univerzit se může pochlubit matrikou z období středověku a raného novověku. Olomoucká univerzita patří mezi ty šťastné. Jako historický pramen jsou matriky neocenitelným zdrojem poznání například pro výzkum dobové akademické mobility, ale také pro studium mocenských vztahů, které se často utvářely již v průběhu univerzitních studií," řekl rektor.

Edice byla vydána na základě nejstaršího dochovaného historického dokumentu, jenž je uložen v Moravském zemském archivu v Brně. Obsahuje rejstřík jmen akademických hodnostářů, rejstřík studentů gymnázia, univerzitních posluchačů či promovaných lidí. Její součástí je i řada důležitých jmen. „Na univerzitě v Olomouci studoval například svatořečený kněz Jan Sarkander z Příbora, který byl imatrikulován v roce 1587, nebo Albrecht z Valdštejna, jenž prošel imatrikulací v roce 1605. V matrice se objevuje i řada jmen potomků dalších šlechticů, například Karel ze Žerotína nebo Jan Žampach z Potštejna," uvedla na stránkách univerzity redaktorka Vydavatelství UP Lucie Loutocká.

Univerzitní matriky jsou podle zástupců školy jedinečným pramenem, který poskytuje cenné informace o imatrikulovaných a promovaných studentech, především o jejich rodišti a zemi původu. „Vydání první matriky olomoucké univerzity je tedy významným počinem, který nepochybně otevře možnosti nových výzkumů o postavení univerzity v raně novověké síti akademií jak ve střední Evropě, tak v celoevropském kontextu," uvedl v úvodním slově výpravné edice rektor univerzity.

Nejstarší matrika olomoucké univerzity je reprezentativním česko-německým dílem, které je určeno především archivářům a historikům různých oborů. Ve speciálním obalu je tato publikace i vhodným dárkem pro významné univerzitní návštěvy. Vyšla v nákladu 300 kusů a už nyní se diskutuje o možném zpracování druhé nejstarší matriky olomoucké univerzity, takzvané Matriculy, vzniklé v roce 1640 a uložené v pobočce zemského archivu v Opavě, doplnili zástupci univerzity.

Autoři | Foto Univerzita Palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.