pátek 29. března 2024 Taťána

Stoletý šicí stroj míří z Olomouce na Haiti. Budou se na něm šít školní uniformy

Říkejme jí Lada. I přes vysoký věk je velmi zachovalá a může ještě spoustu dalších let pomáhat. Šicí stroj bobbinový sestrojili v podniku v Soběslavech. V kterém roce se tak stalo, to se bohužel v záručním listě ani v návodu k použití nepíše.

„Šicí stroj byl pravděpodobně vyroben za První republiky. Jeho původní majitelkou byla paní Bezvodová, žena fořta, který se staral o lesy Lichtenštejnů. Manželé bydleli na náměstí v Zábřehu,“ zahledí se do historie Martin Lubič. Právě jeho maminka se o již velmi starou paní fořtovou na sklonku jejího života starala. „Když vzala maminka paní Bezvodovou do lesa, tak se zlobila, že takový nepořádek v lese by staří fořti nepřipustili,“ vzpomíná Martin Lubič.

Paní Bezvodová šicí stroj pilně prošlapávala a léta jej nechávala vpichovat jehlami do látek podobu šatů, kalhot a dalšího oblečení. V 90. letech po její smrti se Lada přestěhovala k paní Lubičové, potom k jejímu synovi do Olomouce. „Stroj u nás pouze stál a vlastně překážel. Nyní ale bude někomu konečně platný,“ pousměje se Martin Lubič. Starobylou Ladu, která je stále ve velmi dobré kondici, věnoval Arcidiecézní charitě Olomouc do sbírky pro Haiti. V šuplících stroje nechybí barevné nitky, papír na střihy, dokonce ani krabička s drobným nářadím a zásobou jehel. To vše brzy využijí chudé haitské ženy. Uvnitř stroje je také záruční list a návod k použití. A pak dopis prodejce Ferdinanda Drábka.

Vaše Blahorodí,
dovoluji si Vám zaslat svůj dotaz, zda jste s dodaným Vám zbožím spokojeni a jestli toto nevyžaduje seřízení aneb opravu, kterou bych mohl bezplatně provésti…

Asi 100 let starý šicí stroj značky Lada se dočká další prohlídky i letos na podzim. Začátkem října totiž vyrazí s dalšími potřebnými věcmi do Karibiku. Kontejner pro Haiti vypravuje s pomocí českých dárců Arcidiecézní charita Olomouc. Sbírka počítá s vybavením pro šicí dílnu, židlemi a lavicemi, knížkami a učebnicemi ve francouzštině a angličtině, s hygienickými, zdravotními a sportovními potřebami, letním oblečením a obuví i moskytiérami. „Zásilka“ může vážit až 14 tun a lidé ji mohou plnit až do 30. září. Více na www.haiti.cz.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.