čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Návštěvnost památek i atrakcí v Olomouckém kraji je stejná jako v loňském roku

Poměrně spokojeni jsou provozovatelé turistických zařízení a správci památek v Olomouckém kraji s návštěvností v prvním prázdninovém měsíci. Většinou je srovnatelná s loňským červencem, na některé hrady ale zamířilo více lidí než loni.

Spokojeni jsou se zájmem turistů i v olomoucké zoo. Menší tržby však hlásí koupaliště, podepsalo se na tom především deštivé počasí minulého týdne. Současná vedra však podle jejich provozovatelů propad dohání. Například hrad Šternberk navštívilo v červenci o 1105 návštěvníků více než loni. "Celkový počet návštěvníků je 18.800 lidí. S návštěvností tedy musíme být spokojení," uvedl zástupce hradu Jan Gottwald. Zájmu přispělo i otevření rekonstruované Liechtensteinské kuchyně v polovině července. Práce na obnově, která vyšla na 3,5 milionu korun, trvaly přes rok. Od 18. července se zde otevřel nový návštěvnický okruh Od kuchyně po půdu, který doplnil nabídku dvou tradičních okruhů. Návštěvníkům představuje technické zázemí hradu, doplnil Gottwald.

Spokojeni jsou i na hradě Bouzově. "Za červenec přišlo 26.300 návštěvníků, za celý rok jich bylo 60.500. Od začátku roku máme uzavřenou věž, statistika tak poklesla o jejich počet. Po jejich odečtu je však návštěvnost vyšší než loni, takže jsme se sezonou spokojeni," řekla kastelánka Bouzova Zuzana Šulcová. Podotkla, že ode dneška je již hradní věž po opravě opět otevřena a správa očekává, že počet turistů se ještě zvýší.

Naopak o něco menší návštěvnost hlásí středověký hrad Helfštýn na Přerovsku. "Letošní žhavý červenec přilákal na Helfštýn přes 16.000 lidí, což je krásné číslo, s nímž jsme velmi spokojeni, přesto je o něco nižší než v roce minulém," řekl kastelán Jan Lauro.

Zhruba stejnou návštěvnost jako loni měla v červenci Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce, která je dlouhodobě nejvyhledávanějším turistickým cílem v Olomouckém kraji. "Letos v červenci evidujeme 70.000 návštěvníků, což je o tisícovku méně než loni v červenci," řekl ekonomický náměstek zoo Jan Hüttner. Meziroční výkyv červencové návštěvnosti je podle něj minimální a může být způsoben například jiným rozložením víkendů než loni.

Koupalištím však tržby v červenci zhatilo deštivé počasí. "V červenci budeme mít pokles návštěvnosti tak o 20 procent. Minulý týden jsme měli zcela zavřeno, bylo 17 stupňů. Teplota vody klesla na 19 stupňů a to do vody lidi nedostanu. Poslední dny už je návštěvnost opět dobrá," řekl správce šternberského koupaliště Jaroslav Vyhnánek. "Letošní červenec byl horší než loňský, a to na obou koupalištích, jak v Přerově, tak v místní části Penčic. Zavřeno jsme neměli, ale minulý týden jsme měli jeden den například v Penčičích jen tři návštěvníky. Současným počasím by se to ale mohlo částečně srovnat," řekl jednatel přerovské společnosti Teplo Jaroslav Klvač.

Jako průměrnou hodnotí první část prázdnin z pohledu návštěvnosti provozovatel sportovního areálu Kaste s bobovou dráhou v Petříkově František Kaštyl. "Jsme závislí na počasí, takže až taková spokojenost s létem u nás zatím nepanuje. Buď pršelo, nebo byla šílená vedra. Nicméně držíme průměrnou návštěvnost i tržby, jaké jsme měli v posledních dvou letech," řekl Kaštyl. Když teploty výrazně vzrostly, tak lidé o bobovou dráhu pod rozpáleným sluncem podle Kaštyla neměli zájem a vyhledávali místa, kde se mohou osvěžit.

Autoři | Foto By Lehotsky (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.