sobota 20. dubna 2024 Marcela

Olomoucká radnice hledá už nyní vhodný vánoční strom na Horní náměstí

I když teprve končí letní prázdniny, tak olomoucká radnice nezahálí a už nyní hledá vánoční stromek. S výzvou k darování stromu městu se tradičně obrací na veřejnost, firmy a instituce. Město hledání toho správného stromu ukončí 22. září.

„Usilujeme o to, aby stromy, které rostou na pozemcích v soukromém vlastnictví, a je potřeba je z různých důvodů pokácet, mohly najít využití a ozdobit oblíbené olomoucké vánoční trhy na Horním náměstí. Obracíme se proto na občany, podnikatele a instituce se žádostí o nabídku vánočního stromu z jejich vlastních pozemků,“ vysvětlil Radim Schubert z oddělení kultury magistrátu. Důstojnou dominantou historického centra Olomouce se tak mohou stát takové jehličnany, které jsou například v blízkosti domů a již přerostly, jejich kořeny prorůstají do základů nebo jim hrozí zřícení.

„Využití takovýchto stromů je pro vytvoření vánoční atmosféry v historickém centru Olomouce ideálním řešením. Tento způsob oslovení veřejnosti jsme zvolili poprvé v roce 2009 a i nadále se nám velmi osvědčuje. V minulých letech jsme vždy vybrali opravdu krásné stromy,“ vyzdvihl náměstek primátora pro kulturu Pavel Urbášek.

Ideální jehličnaté stromy, které by se mohly stát dominantou Horního náměstí, by měly mít výšku mezi 12-20 metry a být co nejvíce souměrné. Pokud tedy máte na svém pozemku vhodný strom, ozvěte se do 22. září 2017 na adresu nebo email magistrátu. „Město zajistí potřebná povolení, skácení i odvoz,“ vysvětluje Radim Schubert z oddělení kultury.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.