sobota 20. dubna 2024 Marcela

Mosazné desky na Horním náměstí ponesou jména významných osobností

Historická dlažba Horního náměstí dostala při své poslední rekonstrukci v roce 2001 netradiční architektonický prvek. Jsou jím pomyslné zlaté nitě v podobě mosazných desek usazených do dlažby. Po letech užívání veřejného prostoru v centru Olomouce jich ale z původních 130 téměř čtyři desítky chybí a rada města tak zvažuje jejich obnovu. Nově by mohly nést i jména významných osobností spojených s městem.

„Za šestnáct let se z historické dlažby Horního náměstí zejména z důvodu nedostatečného upevnění odlomilo 38 mosazných desek. S myšlenkou na jejich obnovu nás nedávno oslovil architekt Jan Šépka, který je autorem současné podoby Horního náměstí,“ vysvětlil primátor Antonín Staněk.

Krom obnovy desek se z hlediska bezpečnosti zdrsní i jejich povrch, aby v zimním a deštivém počasí nebyly tak kluzké. Na mosazných deskách přibydou i jména významných osobností pro město. Tato myšlenka vhodně zapadá do celkového pojetí Horního náměstí, které je vnímáno jako výstavní salón Olomouce. „Nyní chceme na dvou kusech vyzkoušet, zda bude vhodnější písmena gravírovat, nebo lisovat, aby byla vystouplá. Nový prvek ve veřejném prostoru musí mít nejen estetickou hodnotu, ale zároveň musí splňovat bezpečnostní a technické požadavky,“ doplnil radní a ředitel Technických služeb města Olomouce Miroslav Petřík.

Město má nyní k dispozici seznam na sto jmen osobností, které by se teoreticky mohly na štítcích objevit. Jmenovat můžeme například Wolfganga Amadeuse Mozarta či Josefa Ludvíka Fischera. Seznam vypracoval bohemista a emeritní profesor FF UP v Olomouci Jiří Fiala. Nabízí se i možnost pro samotné Olomoučané, kteří by mohli rozhodnout v anketě, koho chtějí mít na mosazných deskách oni. „Přidanou hodnotou a kouzlem nechtěného se tak může stát i anketa o nejvýznamnější osobnost Olomouce,“ dodává primátor.

Sám architekt Jan Šépka vnímá mosazné pláty jako zlatou stuhu, která je zapletená do pole historické dlažby, a jejichž cílem je zvýrazňovat směry jednotlivých ploch dlažby. Náklady na výrobu, grafický návrh a instalaci čtyřiceti mosazných desek činí přibližně 490 tisíc korun. Všech 130 mosazných pásků by mohlo být obnoveno kolem roku 2020.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Ben Skála

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.