sobota 20. dubna 2024 Marcela

FOTOGALERIE: Pítko na Horním náměstí je už v provozu. Osvěžte se v centru Olomouce

Dne 6. 9. v sedmnáct hodin bylo slavnostně odhaleno pítko na Horním náměstí před olomouckou radnicí. Autorem není nikdo jiný než sochař Ivan Theimer. V budoucnu bude v provozu i druhé pítko na Dolním náměstí.

„Vážím si toho, že veřejný prostor historického centra města doplní díla tak významného a uznávaného umělce, jakým je Ivan Theimer. Jsem přesvědčen, že originální pítko na Horním náměstí bude vhodně zapadat do celkové kompozice prostranství u tolik oblíbené Arionovy kašny, která je dílem stejného autora,“ uvedl primátor Antonín Staněk.

Celková částka obou pítek se vyhoupla na dva miliony korun. „Důležitým úkolem bylo sehnat odpovídající mramorové dříky neboli sloupky, které ponesou bronzové hlavice. Jeden byl v Olomouci od roku 2002 z doby tvorby Arionovy kašny, druhý pochází z alpského lomu na severu Itálie a mramor je podobný tomu, jaký je použit na oltáři svaté Pavlíny v kostele svatého Mořice,“ vysvětlil investiční náměstek Filip Žáček.

Ke slovu se dostal i sám sochař Ivan Theimer. „Moje inspirace pochází především z Olomouce. Když jsem odešel do Francie, vždycky jsem měl na mysli olomoucké fontány, protože se jedná o skutečný unikát,“ dodal na závěr Theimer.

Poté tento olomoucký rodák společně s primátorem, náměstkem primátora a radním Miroslavem Petříkem slavnostně odhalil pítko veřejnosti a symbolicky se jako první napili.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.