čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Svatý Kopeček přivítá stovky Romů z celé republiky. Bude se tu konat tradiční Romská pouť

Malebné poutní místo u Olomouce přivítá v sobotu 16. září stovky Romů ze všech koutů České republiky. Letošní ročník Romské pouti pořadatelé zacílili na téma: „Kořeny – rodina – smysl.“ Cílem pouti je umožnit Romům z celé republiky sdílet společně vlastní tradiční hodnoty, prezentovat svoji kulturu, a tím přispět ke sblížení romské menšiny s většinovou společností. Ojedinělou duchovně kulturní akci pořádá Charita Olomouc letos již devatenáctým rokem.

Dopolední duchovní program Romské pouti 2017 zahájí v 10:00 pěší pouť od kruhového objezdu ze Samotišek. Novinkou letošního roku je aktivní účast vystupujících tanečních souborů v průvodu. „Každý soubor si předem připravil ztvárnění jednoho z pěti témat jednotlivých zastavení. Rozjímat budou společně nad vlastními tradicemi, smyslem rodiny, romskou historií, silou vyřčeného slova i smyslem vlastního života,“ vysvětlila Adéla Adámková, vedoucí střediska Khamoro.

Poutníky přivítá u Wolkerova kříže římskokatolický kněz romského původu Vojtěch Vágai. Do Olomouce se tak vrací toto léto již podruhé. V paměti má ještě výtečnou atmosféru Celostátního setkání mládeže v Olomouci, kde účinkoval spolu s režisérem Jiřím Strachem ve večerní show „Kněz v akci“. „Těším se na romské děti a mládež z celé Moravy, na jedinečnou atmosféru pouti, kterou budeme mít příležitost spolu opět po roce zažít,“ sdělil Vojtěch Vágai, římskokatolický kněz a ředitel českobudějovického diecézního centra mládeže.

Odpolední kulturní program se ponese v duchu tance, zpěvu a hudby. Vystoupí známé romské hudební kapely a taneční soubory: Janeček Band Malik z Brna, soubor Sdružení Romů na Moravě Lače Jilorka, Khale Jakha Charity Olomouc a mnohé další. Doprovodný program v ambitech bude věnován tradičním romským řemeslům, jako je košíkářství a kovářství. „Děti se budou učit i přípravě tradičních romských pokrmů, mohou se naučit připravit například klasické romské placky „čurďi marikľi,“ přiblížila Adéla Adámková. Doprovodný program pro děti proběhne v režii Střední školy zemědělské a zahradnické Olomouc, která vyučuje řemeslo kovářství v rámci svých učebních oborů. „Žáci předvedou své umění a mistři oboru rádi zodpoví návštěvníkům případné dotazy. Účastníci si mohou vyzkoušet činnost kování, nebo si zakoupit již hotové výrobky“, dodala Adéla Adámková.

Charita Olomouc zve na Romskou pouť nejen Romy, ale všechny, kteří se zajímají o romskou kulturu, zvyky a tradice.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.