pátek 29. března 2024 Taťána

Budova teologické fakulty v Univerzitní slaví 300 let. Jedná se o jednu z nejstarších univerzitních budov

Divadelním představením, filmovými projekcemi, koncerty či videomappingem se chystá tento pátek oslavit olomoucká teologická fakulta 300 let od počátku stavby své budovy v Univerzitní ulici. Oslavy jedné z nejstarších budov univerzity zahájí dopoledne mše s olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem v kostele Panny Marie Sněžné. Hlavní program je soustředěn přímo do budovy. Určen je pro širokou veřejnost, řekla proděkanka fakulty Marta Lucie Cincialová.

„Výročí chápeme především jako příležitost připomenout historii, počátky teologické fakulty a místo teologických a filozofických studií v rámci univerzity. Program je určen pro širší veřejnost, především počítáme s účastí kolegů z jiných fakult, studentů Univerzity Palackého, bývalých absolventů, příznivců, přátel a vůbec zájemců o teologii a příbuzné obory," řekla proděkanka.

Oslavy budou zahájeny v 11:00 v aule fakulty, návštěvníci se mohou těšit na divadelní představení s názvem Olomoucká liga v Ymprovizaci souboru O.Li.VY., v programu je také beseda Daniely Drtinové s knězem Zbigniewem Czendlikem, ale přednášky, například na téma jezuitů a Univerzity Palackého. Výročí budovy teologické fakulty si připomene i řada kapel. Přijede horňácká cimbálová muzika Romana Sokola, Ladislav Heryán či kapela Triangl Band.wq Oslavy ukončí v 21:30 videomapping na průčelí fakulty.

Budova Cyrilometodějské fakulty UP vznikla jako seminář pro chudé studenty, který založil olomoucký biskup Stanislav Pavlovský v roce 1582. Původně šlo o soubor domů, které jezuité postupně skupovali pro potřeby ubytování svých studentů. V letech 1717 až 1720 postavil stavitel Wolfgang Reich podle projektu jezuitského stavitele Lukáše Glöckla nynější budovu.

V budově sídlila později celá univerzita včetně univerzitní knihovny, toto umístění vybral osobně císař Josef II. za svého pobytu v Olomouci v září 1783. Budova značně utrpěla za první světové války, kdy v ní byl zřízen vojenský lazaret. Její barokní podoba se proměnila v letech 1936 až 1937, kdy ji upravil olomoucký stavitel František Macharáček. Když nacisté zrušili české vysoké školy, měla v budově sídlo organizace Hitlerjugend. Nová přítomnost fakulty po druhé světové válce byla poměrně krátká, už v roce 1950 ji zrušili komunisté a budova se dostala do užívání pedagogické fakulty. Až v roce 1990 byla budova navrácena svému původnímu účelu.

Fakultu nyní studuje tisícovka studentů. Zájem o obory je podle proděkanky dlouhodobě stabilní. Loni nastoupilo do prvních ročníků 415 studentů.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.