pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Na kotlíkové dotace už nemusíte stát frontu. Žádost můžete nově poslat elektronicky

Zatímco ještě vloni si museli zájemci o kotlíkové dotace přibalit pití, svačinku a teplé oblečení, aby čekání ve frontě na vyřízení dotační žádosti přečkali, nyní budou mít situaci podstatně jednodušší. O peníze na výměnu kotle si mohou požádat třeba z obýváku. Letos poprvé se totiž žádosti budou posílat elektronicky. Olomoucký kraj tak zásadně mění dřívější praxi a přináší lidem úsporu času i nervů.

Prostřednictvím elektronického formuláře budou moci zájemci požádat o dotaci na výměnu starého kotle na pevná paliva za nový zdroj vytápění. Olomoucký kraj spustil druhou vlnu kotlíkových dotací 19. září. Samotný příjem žádostí začne 24. října v 10.00 hodin.

Formulář elektronické žádosti najdou lidé na webových stránkách Olomouckého kraje www.kr-olomoucky.cz/kotlikovedotace. Zpřístupněn je už v tuto chvíli. Po jeho vyplnění a odeslání bude žádosti přiřazen unikátní PID kód. V úterý 24. října od desíti hodin pak každý žadatel z pohodlí domova zadá do počítače svoje jméno, příjmení i vygenerovaný kód, tím bude jeho žádost zaevidována.

„Celý systém jsme dlouhodobě testovali a věnovali jsme pozornost opravdu každému detailu. Myslím, že z naší strany bude všechno v pořádku a evidence žádostí proběhne bez problémů,“ řekl Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje.

Ve druhé vlně kotlíkových dotací je připraveno 124 milionů korun. Maximální podpora pro jednoho žadatele se pohybuje ve výši 120 tisíc. Vyměněno by mělo být až 1 800 starých kotlů.

„Tato vlna kotlíkových dotací s sebou nese zásadní novinky. Už nebudou podporovány čistě uhelné kotle a velkou výhodou je možnost kombinovat kotlíkovou dotaci s novou Zelenou úsporám,“ sdělil ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman. Aby lidé dotační podmínky splnili, nově už nemusí zateplovat fasádu ani vyměňovat okna.

Olomoucký kraj připravil pro žadatele o kotlíkové dotace semináře. Ty se uskuteční ve čtrnácti městech a zájemci o podporu se díky nim seznámí s veškerými podmínkami programu i žádostí a naučí se, jak ji vyplnit.

Podrobné informace k čerpání kotlíkových dotací včetně všech formulářů najdou lidé na webu Olomouckého kraje www.kr-olomoucky.cz nebo na adrese  www.kr-olomoucky.cz/kotlikovedotace.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.