pátek 29. března 2024 Taťána

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Šantovku už potřetí obsadí cosplayeři. Návštěvníky čekají promyšlené kostýmy i mobilní platetárium

PR článek

V Šantovce se 27. ledna už potřetí sejdou na konci ledna cosplayeři, tedy nadšenci a fanoušci fiktivních postav z filmů, komiksů či počítačových her. Podstatou cosplaye je se co nejvěrněji vtělit do fiktivní postavy prostřednictvím věrohodného kostýmu a chování postavy.

Letošní akce v Šantovce bude zase o něco větší, než tomu bylo minulý rok. Zatímco před rokem se desítky cosplayerů procházely v průvodu Šantovkou a fotili se s návštěvníky, letos bude akce velkolepější: „První ročník byl pilotní. Nevěděli jsme, jak budou lidé reagovat a trošku jsme se obávali, že cosplayery nepřijmou. Opak nás ale mile překvapil, a tak byl druhý ročník sebevědomější - dorazilo přes 50 cosplayerů z Česka i Slovenska a program jsme rozšířili o superhrdinskou stezku. Letos chceme návštěvníky přímo vtáhnout do fiktivních světů tak, aby byli součástí jednotlivých příběhů a žili s postavami jejich životy,“ řekla Kateřina Zemánková z Galerie Šantovka.

Její slova potvrzuje i organizátor akce, Pavel Vykydal: „Díky partnerům a nadšencům, jako jsme my, se nám podařilo opravdu připravit festivalovou atmosféru, srovnatelnou s velkými cony (srazy nadšenců fikce pozn. redakce). Budeme v Šantovce mít Mobilní planetárium, které se primárně soustředí na vzdělávací programy pro děti, ale pro nás ve spojení se Sony Playstationem připravilo hodně interaktivní zábavní program ve virtuální realitě i pro dospělé. Sony navíc doveze expo sestavu s nejnovějšími zábavními konzolemi. Z Brna k nám přijede spolek Dům rytířských ctností, který dlouhodobě zážitkově vyučuje a rozvíjí evropská bojových umění. Z Poděbrad znovu přivezou exponáty z Film Legends Muzea, tentokrát budou komiksově zaměřené a budete si moc odnést i nějaký suvenýr na památku. V neposlední řadě se pak předvedou i Olomoučáci z Lasermanie, kteří vám ukážou, že „budoucnost je už dnes“, a ve virtuální realitě si zasekáte japonskými meči,“ řekl Vykydal.

Brněnské planetárium je první mobilní planetárium v České republice, které nabízí sférické promítání vzdělávacích filmů o hvězdách a vesmíru na planetární kopuli. Film legends museum v Poděbradech je zase evropský unikát v tom smyslu, že nabízí přes 640 soch, figurek a replik na motivy filmu i komiksu. Na své si přijdou milovníci akčních filmů jako PREDÁTOR či VETŘELEC i děti v expozici postaviček z Disneyho filmů. Kolekce patří mezi tři největší tohoto směru na světě. 

Akce trvá od desáté ranní do šesté odpolední, v pět se vydá průvod cosplayerů Šantovkou. Více informací se dozvíte na www.cosplayparade.cz a www.galeriesantovka.cz.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.