sobota 20. dubna 2024 Marcela

HLÍDACÍ PES: Bývalý kněz olomoucké arcidiecéze šíří z Ukrajiny konspirace o prezidentském kandidátovi Drahošovi

Byzantský katolický patriarchát, sekta, kterou na Ukrajině založil exkomunikovaný český kněz, se zapojila do dezinformační kampaně před druhým kolem prezidentské volby. V otevřeném dopise obviňují kněží prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše ze spolupráce se Zednáři a prosazování programu New World Order. Od podobných prohlášení se již distancoval olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Odborník na kyberbezpečnost z Univerzity Palackého pak varuje, že zpráva může zasáhnout desítky tisíc lidí.

Především pomocí hromadných emailů se posledních několik dní poměrně masově šíří dvě zprávy. Obě pocházejí ze stejného zdroje – Byzantského katolického patriarchátu, za nímž stojí exkomunikovaný kněz Eliáš Antonín Dohnal. Jejich cílem je poškodit obraz prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše.

První zpráva se tváří jako otevřený dopis Jiřímu Drahošovi a druhá míří ve zkrácené formě přímo na voliče. Byzantský patriarchát tvrdí, že Drahoš chce provést plánovanou islamizaci České republiky a zničení evropské křesťanské kultury, propaguje čipování, snižování populace plánů NWO. Dopis také obsahuje informace o údajném zednářství, a o tom, že Drahoš reprezentuje systém smrti.

Oproti tomu, jak se uvádí ve druhém textu, Miloš Zeman představuje podle Byzantského patriarchátu pravý opak, jelikož „nejenže ekonomicky pozvedá stát a postupně ho zbavuje otrocké závislosti, ale brání národ před těmito dvěma autogenocidními proudy.“

Text může zasáhnout desetitisíce lidí

Kamil Kopecký z Centra prevence rizikové virtuální komunikace Univerzity Palackého v Olomouci ve své analýze pro projekt E-bezpečí uvádí, že tyto zprávy mohou mít silný dopad na některé voliče. „Oba texty obsahují velké množství zcela nepravdivých informací a dezinformací s cílem zásadním způsobem ovlivnit postoje čtenáře dopisu k prezidentskému kandidátovi,“ píše Kopecký.

Analýza poukazuje na to, že zprávy se snaží vyvolat ve čtenáři negativní emoce vůči jednomu kandidátovi (představitel zla, smrti) a pozitivní emoce vůči druhému kandidátovi (představitel dobra, život), případně dehonestovat kandidáta prostřednictvím smyšlených informací. Ani jedna z uvedených informací nebyla nikdy prokázána. Zpráva navíc neobsahuje jakýkoli relevantní zdroj, který by pravdivost informací potvrdil.

„Jsme přesvědčeni o tom, že velké množství čtenářů si informace, které jsou v textu uvedeny, neověří, v řadě případů je dokonce doplní o další nepravdivé informace,“ píše v analýze Kopecký.

„Zprávy se šíří masově a jsou komentovány a dále šířeny velkým množstvím uživatelů sociálních sítí prostřednictvím organizovaných skupin s vysokým počtem čtenářů, řádově lze predikovat dopad na desítky tisíc lidí,“ uvádí Kopecký.

Distanc od arcibiskupa

Že nejde pouze o drobnost, která by se týkala úzké skupinky konspirátorů, potvrzuje fakt, že proti šíření zpráv Byzantského patriarchátu se vymezil už i olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Podle něj se Byzantský katolický patriarchtát nestydí používat nedoložená tvrzení, dohady a pomluvy. Tak se snaží i nyní zasáhnout do předvolebního boje u nás pomlouváním prezidentského kandidáta Drahoše.

„Jejich mnohé postoje nelze považovat za shodné s katolickou církví, ani za lidsky vyzrálé a rozumné. Katolická církev se od jejich aktivit distancuje,“ píše olomoucký arcibiskup ve svém prohlášení.

Olomoucký arcibiskup se proti Dohnalově sektě vymezoval již dříve, především, když se začala formovat a „exkomunikovat“ některé papeže a biskupy.

„Na stále opakované útoky a pomluvy ze strany Byzantského katolického patriarchátu už dlouho neodpovídáme, protože počítáme s tím, že rozumní čtenáři snadno odhalí jejich zmatenost. V tyto dny však dostáváme dotazy na veřejné dopisy této skupiny, které jsou šířeny dokonce i elektronickou poštou z obecních úřadů. Proto považujeme za nutné podat informaci o této skupině, kterou založil bývalý kněz naší arcidiecéze,“ zdůvodňuje Graubner svou motivaci k tomu, proč se k ukrajinské sektě vyjadřuje.

Kněz ze Slušovic, který exkomunikoval papeže

Dvaasedmdesátiletý Eliáš Antonín Dohnal byl vysvěcen na římskokatolického kněze počátkem 70. let. Působil mimo jiné ve Slušovicích na Zlínsku. V roce 2008 byl bez vědomí římskokatolických autorit vysvěcen na biskupa a na základě tohoto přestupku exkomunikován. „Patriarchou“ samozvaného Byzantského katolického patriarchátu, založeného ve Lvově, je od dubna 2011. Sám pak postupně vyhlásil exkomunikaci papeže Jana Pavla II., Benedikta XVI. a nakonec papeže Františka a také většiny katolických biskupů světa.

Část společenství, které se kolem Dohnala utvořilo, žije na Ukrajině a část v Česku, protože někteří byli z Ukrajiny vypovězeni pro podporování proruských separatistů.

V Česku nejsou registrovanou náboženskou společností, i když se o to opakovaně snažili. V poslední době sami sebe označují za sektáře.

V roce 2011 byl Dohnal krátce vězněn za účast v potyčce soupeřících řeckokatolických komunit, při níž při rvačce zranil ženu. O rok později lvovský městský soud rozhodl o jeho vyhoštění z Ukrajiny. Duchovní, který má český pas, se ale rozhodnutí odmítl podřídit. V roce 2015 podnikla ukrajinská tajná služba SBU zátah na dohnalovce. Bylo zadrženo nejméně 5 osob včetně vladyky. Zda se mezi zadrženými Dohnal nacházel, nebylo objasněno.


Tento text byl zveřejněn se souhlasem redakce Hlídacího psa. Původní text naleznete zde.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.